1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Ilo uuden suomalaisen vaatetehtaan historiallisesta aloituksesta kääntyi kiukuksi – yt:t alkoivat heti

Nanson raunioille Nokialle syntyneen vaatetehtaan yt-kutsu tuli työntekijöille täysin puskista. Nokian Neulomon työntekijät ehtivät jo ajatella, että työrauha oli laskeutunut. Toisin kävi. Ensimmäinen viikko uuden työnantajan palveluksessa päättyi yt-ilmoitukseen ja irtisanomisuhkaan.

talous
Lankakeriä Nanson Nokian tehtaalla
Petri Aaltonen / Yle

Tieto Nokian Neulomon yhteistoimintaneuvotteluista tuli työntekijöille yllätyksenä. Yhtiö ilmoitti torstaina aloittavansa yt-neuvottelut. Nokian Neulomo ehti aloittaa tuotannon entisessä Nanson tehtaassa vain kolme päivää aiemmin, saman viikon maanantaina.

Työntekijöitä irtisanotaan enintään 19. Samaan aikaan neulomo etsii lisää ompelijoita ja henkilöstömäärän uskotaan kasvavan.

Pääluottamusmies Pirjo Laitisen mielestä Neulomon johto olisi voinut neuvotella työntekijöiden kanssa työtehtävien siirrosta ja uudelleenkoulutuksesta ilman yt-menettelyäkin.

– Näin luottamusmiehen näkökulmasta näitä asioita olisi voinut hoitaa erilailla. Joku muu ratkaisu olisi ollut järkevämpi, mutta mennään nyt näillä.

– Ajattelin jo, että työrauha tuli jo ja saa oikein paneutua sorvin ääreen. Mutta tämä on arkipäivää, olkoon sitten uusi tai vanha yrittäjä asialla, Laitinen sanoo.

Ristiriitaista tilannetta selitetään sillä, että työtilanne eri osastoilla vaihtelee. Ompelimon näkymät ovat hyvät, mutta joillakin muilla osastoilla väkeä on liikaa.

Lue seuraavaksi