Koulukiusattu Cinderella Ylen uuden ohjelman päätähdeksi – "Omat haaveet jää toteuttamatta, jos keskittyy muiden haukkumiseen"

Hevospitäjässä valtavirrasta poikkeavien harrastusten takia 13-vuotias Cinderella Karisukki on joutunut kiusaajien hampaisiin jo vuosia. Kun hänestä tuli Ylen uuden ohjelman tähti, koulussa epäiltiin ettei se ole mahdollista, koska Cinderella ei ole kympin tyttö. Yläasteen kahdeksatta luokkaa käyvä Cinderella ei anna kiusaajien lannistaa omia haaveitaan ja tavoitteitaan.

Kuva: Heidi Kononen / Yle

"Et sä voi olla Rosan koodissa, kun et ole mikään kympin tyttö". Näin luokkakaverit ottivat vastaan 13-vuotiaan Cinderella Karisukkin ilmoituksen pääsystään Ylen uuteen Rosan-koodi –ohjelmaan.

Cinderella Karisukki kertoo avoimesti omista haaveistaan ja harrastuksistaan. Se vaatii poikkeuksellista rohkeutta, sillä häntä on kiusattu koulussa ala-asteelta lähtien. Jokainen harrastuksesta kertynyt saavutus on kääntynyt koulussa häntä itseään vastaan.

Cinderellan kotipaikalla Ypäjällä on juuret syvällä suomalaisessa hevoshistoriassa, ja sillä on myös varjopuolensa. Jos harrastukset eivät liity hevosiin, joutuu helposti silmätikuksi.

– Olen harrastanut näyttelemistä ja laulamista. Lisäksi laulan ja soitan hiukan pianoa ja kitaraa, luettelee Cinderella harrastuksiaan.

–  Kun vaihdoin ylä-asteelle, tyypit vaihtuivat, mutta kiusaaminen jatkuu. Ypäjä on semmoinen hevospitäjä, että siellä ainoa tärkeä juttu tuntuu olevan hevoset. Sitten jos satut harrastamaan teatteria tai vaikka urheilet muuten, saatat joutua kiusatuksi, kertoo Cinderella.

Keskityttäisiin omiin vahvuuksiin eikä haukuttaisi muita

Cinderellan äiti Katja Karisukki on katsonut tyttärensä kiusaamista vierestä vuosikaudet. Opettajana työskentelevä Katja kertoo huomanneensa, että Cinderella ei vaikuta tyypilliseltä koulukiusatulta hyvän itsetuntonsa vuoksi.

Kuva: Yle

– Cinderella kulkee pystypäin eikä ole jäänyt potkiskelemaan kiviä koulunpihalle. Hyvällä itsetunnolla varustettua tyttöä ei ehkä niin helposti mielletä koulukiusatuksi kuin sellaista, joka alistuu selkeästi kiusaamiseen.

Kiusaamisen jaksamisessa on auttanut rakas teatteriharrastus ja sen kautta tulleet ystävät. Tyttö itse ajattelee, että kateus on ajanhukkaa ja vie huomiota omista haaveista ja vahvuuksista.

– Ajattelen usein, että jos ei haukuttaisi muita ja oltaisi niin kateellisia, niin itse kullekin jäisi enemmän aikaa toteuttaa omia haaveitaan. Kateus pilaa monta asiaa, ehkä siinä jää omat haaveet toteuttamatta kun keskittyy muiden haukkumiseen, pohtii Cinderella.

Kiusaaja voi olla myös luokan paras oppilas

Reilu vuosi sitten Cinderella oli mukana poliisin luotsaamassa projektissa, jossa tehtiin materiaalia nettikiusaamista vastaan. Projektissa mukana olo puhkaisi vaikenemisen kuplan, ja Cinderella nosti koulukiusaaminen itse julkisesti esiin.

Koulukiusaaja voi olla luokan paras oppilas, aktiivinen oppilaskunnan jäsen tai vaitelias osaaja. Sekin on hyvä muistaa

Katja Karisukki

– Kiusatulla voi olla erilaiset kasvot, mutta niin on kiusaajillakin. Koulukiusaaja voi olla luokan paras oppilas, aktiivinen oppilaskunnan jäsen tai vaitelias osaaja. Sekin on hyvä muistaa, sanoo Katja Karisukki.

Cinderella keskittyy sinnikkäästi harrastuksiinsa joista pitää, ja haluaakin ennen kaikkea olla esimerkki muille.

– Pitää vaan keskittyä tekemään niitä asioita mistä tykkää. Onneksi on kavereita jotka tsemppaa, ja silloin kiusaaminen unohtuu ainakin vähäksi aikaa.

– Yritän omalla esimerkilläni auttaa muitakin tsemppaamaan. Toivon että erilaisuus hyväksyttäisiin paremmin, sanoo kahdeksasluokkalainen Cinderella Karisukki.

Rosan koodin tähdeksi

Lokakuusta lähtien ypäjäläinen Cinderella Karisukki tulee tutuksi myös Ylen uudessa ohjelmassa.

Yle on tehnyt koulujen, kirjastojen, museoiden ja Helsingin yliopiston kanssa yhteistyössä Rosan koodi -ohjelmaa, jonka on tarkoitus innostaa lapsia ja nuoria ohjelmoinnin pariin.

Rosan kasvot tulevat esiin pelin edetessä verkkosivulla, jossa peliä pelataan. Rosankoodi.fi-sivusto avataan yleisölle syys-lokakuun vaihteessa.

– Koodeja kerättyään osallistuja oppii ohjelmoimaan paremmin. Pelissä minun ääntäni ei kuulu ja näyn kuvissa omana itsenäni. Kuvaukset kesäkuussa kestivät muutaman päivän, ja meillä oli kyllä tosi mukavaa siellä, kertoo Cinderella.

Erityisen hyvin Cinderella muistaa kuvaajan, joka osasi hienosti kannustaa nuoria kuvattavia.

– Mulla oli hirveän painavat kengät jalassa, ja oli tosi vaikeaa saada aikaan semmoisia kuvia joissa on oikealla tavalla liikettä. Kuvaaja olisi voinut sanoa, että "älä tee noin tai älä tee näin", mutta hän kehui ja kannusti koko ajan. "Toi on tosi hyvä, mutta koetappa vielä saada joku toinen asento".

– Siitä tuli itselle semmoinen tsemppi päälle, että yritän vielä tehdä paremmin ja että kyllä mä jaksan tämän loppuun asti, kertoo kahdeksasluokkalainen Cinderella Karisukki.