Porin idyllinen Reposaari valittiin vuoden kaupunginosaksi

Suomen Kotiseutuliitto on valinnut Reposaaren Vuoden kaupunginosaksi. Valintaa perustellaan saaren yhteisöllisyydellä: Reposaaressa naapurista pidetään yhä huolta.

Kotimaa
Vuorisen perhe muutti Reposaareen vuonna 2015.
Tapio Termonen / Yle

Reposaaren kaupunginosa sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Porin kaupungin keskustasta. Kyseessä on noin 1 000 asukkaan puutaloalue nimensä mukaisesti saaressa Meri-Porin alueella. Reetta ja Einari Vuorinen muuttivat 4 lapsensa kanssa Reposaareen noin vuosi sitten.

– Raitista ulkoilmaa on paljon ja täällä näkee tosi paljon taivasta verrattuna esimerkiksi kaupunkiin. Tässä on metsää ja merta ja lapsille leikkikavereita. Ihan mahtava paikka, sanoo Einari Vuorinen.

Yhtisöllisyyttä ja harrastuksia

Valintaperusteissa vuoden kaupunginosaksi korostetaan yhteisöllisyyttä. Siihen kuuluvat muun muassa uusien asukkaiden tervetulleeksi toivottaminen, vanhimpien asukkaiden jouluiset laulutervehdykset ja vastasyntyneille annettava vaatelahja. Saarella kokoontuu säännöllisesti myös "Reposaaren Rantaparlamentti".

Reposaaressa yhteisöllisyys koetaan myös huolenpitona. Jos joku huomaa että naapurin mummun verhot eivät jonakin aamuna nouse ylös normaaliin tapaan, niin hän voi mennä katsomaa että onko joku hätänä.

– Tai jos lapset menevät ilman lupaa uimarannalle, niin kyllä joku saattaa mennä sanomaan että nyt pojat tai tytöt pois siältä, sanoo Reposaari-yhdistyksen hallituksen jäsen Johanna Hemmilä.

Hemmilä on luonnollisesti erittäin iloinen Reposaaren saamasta tunnustuksesta. Palkintoperusteissa puhutaan myös yhdessä tekemisestä ja monista yhteisistä tapahtumista. Saarelta löytyy myös harrastusmahdollisuuksia.

– No tämä on hyvä paikka kun täällä on äidille kahvakuulat. Täällä on myös punttisali ja partio. Täällä on meillä kaikilla hyvä olla, sanoo Reposaaressa asuva 12-vuotias Laura Tolsa.

Koulun säilyminen elintärkeää

Reposaaresta löytyy vielä koulu. Se on kuitenkin lakkautusuhan alla, joten alue kaipaa kipeästi uutta väkeä. Pyrkimyksessä on myös aika hyvin onnistuttu, sillä muutaman viime vuoden aikana syntyvyys ja muuttoliike ovat lisänneet Reposaaren lapsimäärää parillakymmenella lapsella. Vuorisen perheellä on vuosi istten vaihtoehtoina myös Rauma ja Luvia.

– Minä olen Raumalta kotoisin ja Einari on Luvialta. Lopulta asian ratkaisi se, että täällä on vielä tuo kyläkoulu, sanoo Reetta Vuorinen.

Reposaaren katuja kukee myös turisteja. Nyt varsinkin nuoret turistit saattavat kulkea puhelin kädessään. Johanna Hemmilän mukaan Reposaari on Porin paras Pokemon-paikka Tämän näkemyksen vahvistaa myös Äänekoskelta Reposaaressa vieraileva Toni Tarvainen.

– Kyllä täällä on hyvin Pokemoneja. Tämä on ihan hyvä mesta, Toni sanoo.