Trumpin möläytysten uudet sfäärit, 200-kiloinen kala ja Rion kisakuume – Nämä uutiset kannattaa lukea kuluneelta viikolta

Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump kohautti jälleen puheillaan. Norjassa hämmästeltiin puolestaan valtavaa ruijanpallasta, joka tarttui ruotsalaiskalastajan koukkuun.

Ulkomaat
Donald Trump valmistatuu puhumaan kampanjatilaisuudessa Ashburnissa, Virginiassa 2.8.2016.
Donald Trump valmistatuu puhumaan kampanjatilaisuudessa Ashburnissa, Virginiassa 2.8.2016.JIM LO SCALZO / EPA

Juuri kun luultiin, että republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump on jo löytänyt etäisimmän pisteen lausuntojen poskettomuuden asteikolla, hän ylittää jälleen itsensä. Viikko käynnistyi arvuuttelulla siitä, kuinka pitkään puolueen johto aikoo vielä tukea ehdokasta, joka hyökkäsi viikonvaihteessa kaatuneen muslimisotilaan äitiä vastaan. Yle kokosi alkuviikon möläytyksistä minuutin videokoosteen.

Omien joukoista tuli paheksuntaa, muttei epäluottamuslausetta. Trump saattoikin jatkaa valitsemallaan linjalla, jonka mukaan Hillary Clinton on verrattavissa paholaiseen ja presidentinvaalit tullaan väärentämään. Asiantuntijoiden mukaan puheissa on kysevapaasta assosiaatiosta, jossavalehtelu ei enää vaikuta ehdokkaan kannatukseen.

Iso kampela.
Nordic Sea Angling

Donald Trump on kuitenkin todistettavasti oikea henkilö, toisin kuin Englannin kuningas Arthur, jota osa tutkijoista pitää keksittynä sankarihahmona. Arkeologit ovat kaivaneet esiin valtavan muinaisen palatsialueen Cornwallissa alueella, jolta kuningas Arthur on legendan mukaan syntyisin. Tarun mukaan Arthurin äidin Igrainen raskaus sai alkunsa kauan unohdetussa palatsissa samalla Tintagelin niemellä, josta palatsin rauniot on löydetty.

Kalat voivat kalastajien jutuissa kasvaa tarullisiin mittoihin, mutta Norjan Lofooteilta pyydetystä *200-kiloisesta ruijanpaltaasta *on useita todistajankertomuksia ja valokuvia. Jättiläiskalan saanut ruotsalaiskalastaja väsytti saalistaan yli puoli tuntia, nosti sen pintaan, punnitsi ja päästi takaisin mereen. Kyseessä oli tiettävästi suurin ruijanpallas, joka on nostettu ylös ja päästetty takaisin.

Atlantin toisella rannalla valmistauduttiin samaan aikaanRio de Janeiron olympialaisiin. Kisakaupungista kantautuvat uutiset olivat varoittavia:ilmanlaatu on surkea,turisteja siepataanjaliikenne on painajaismaista. Kymmenen miljardin euron rakennusurakka valmistui kuitenkin pääpiirteissään aikataulussaan, ja tärkeäuusi metrolinjakin saatiin valmiiksineljä päivää ennen avajaisia.

Kuvassa neljä presidenttiä seisovat rivissä, toisiinsa katsoen.
Uruguayn José Mujica, Venezuelan Hugo Chávez , Argentiinan Cristina Fernández de Kirchner ja Brasilian Dilma Rousseff osallistuivat kauppaliitto Mercosurin kokoukseen heinäkuussa 2012. Fernando Bizerra Jr. / EPA

Juhlatunnelma ei ulotu Brasilian hyllytettyyn presidenttiin Dilma Rousseffiin, joka ei tullut avajaisjuhlaan vaan seurasi tapahtumia pääkaupungissa Brasíliassa. Kisojen loppuun mennessä pitäisi selvitä, joutuuko Rousseff jättämään tehtävänsä lopullisesti, ja vastaako hän oikeudessa virkarikossyytteisiin. Rousseffin tapaus on viimeisin käänne Latinalaisen Amerikan poliittisessa murroksessa, jonka seurauksena vasemmiston valta on hiipunut viimeisen vuoden aikana useassa alueen maassa.

Olympialaisten avajaisissa marssi ensi kertaa olympialipun alla kymmenen hengen pakolaisjoukkue, johon kuuluu kaksi Syyrian pakolaista. Uimari Rami Anisin kotikaupungistaAleppostaon kerrottu viikon mittaan vain huonoja uutisia. Syyrian armeija sulki aiemmin saartorenkaansa Aleppon ympärillä.Piiritetyt maltilliset kapinalliset ja islamistit ovat yrittäneet murtautua renkaasta ulos,mutta Venäjän ilmahyökkäysten tukema armeija on saanut alueita takaisin haltuunsa. Kymmeniä siviilejä on kuollut. Sairaaloihin on tehty useita ilmaiskuja.

Syyrian hallituksen sotilaat partioivat al-Layramounin ja Bani Zeinin alueilla Aleppon pohjoisosissa.
Syyrian hallituksen sotilaat partioivat al-Layramounin ja Bani Zeinin alueilla Aleppon pohjoisosissa 28. heinäkuuta.SANA / EPA