Vallankaappausyritys ei säikäyttänyt – suomalaiset matkailevat Turkissa nyt entiseen malliin

Turkin vallankaappausyritys vähensi suomalaisten matkailuintoa hetkellisesti, mutta matkatoimistojen mukaan Turkin rantakohteissa lomaillaan nyt kuin ennenkin.

talous
Auringonottajia hiekkarannalla.
Henryk T. Kaiser / AOP

Turkin vallankaappausyritys heinäkuussa ei säikäyttänyt suomalaisturisteja. Aurinkomatkojen, Finnairin, Finnmatkojen ja Tjäreborgin mukaan Turkkiin suuntautuvien matkojen kysynnässä näkyi hetkellinen notkahdus, mutta tilanne palautui nopeasti entiselleen.

– Kiinnostus Turkkiin laski, mutta kysynnän laskua kompensoitiin laskemalla hintoja ja lähes kaikki loppukesän matkat on nyt myyty, Manti Väätäinen-Pereira Finnairin ja Aurinkomatkojen viestinnästä kertoo.

Finnair lentää Turkin rantalomakohteisiin Antalyaan ja Alanyan lähellä sijaitsevaan Gazipasaan. Välittömästi vallankaappausyrityksen jälkeen Finnair tarjosi mahdollisuutta peruuttaa lento tai siirtää sen ajankohtaa. Noin kolmannes asiakkaista käytti mahdollisuutta hyväkseen, mutta sen jälkeen tilanne palasi hyvin nopeasti normaaliksi.

Finnmatkojen toimistolta kerrotaan, että välittömästi vallankaappausyrityksen jälkeen matkoja peruutettiin, mutta toisaalta peruutusten vuoksi tulleille äkkilähdöille riitti ottajia.

– Kauppa käy tällä hetkellä suurin piirtein tavalliseen tahtiin, Finnmatkojen maajohtaja Tiina Sirén sanoo.

Myös Tjäreborgin myymissä Turkin matkoissa näkyi lyhytaikaiseksi jäänyt lasku välittömästi vallankaappausyrityksen jälkeisellä viikolla.

– Kaksi viikkoa sitten oli heilahdus, mutta nyt kun katsoo varaustilannetta, niin Turkin matkoja myydään ihan normaalisti, Tjäreborgin tiedotuspäällikkö Arja Pucilowski kertoo.

Turkki pysyy kohdelistalla myös ensi vuonna

Levottomuudet Turkissa eivät Pucilowskin mukaan ole vaikuttaneet Tjäreborgin ensi vuoden lomakohteiden valintaan, vaan Turkin matkat jatkuvat myös ensi vuoden keväällä. Rantakohteissa lomaileville maan poliittinen tilanne ei ole juuri näkynyt, Pucilowski sanoo.

– Olemme olleet jatkuvasti yhteydessä Turkissa olevaan henkilökuntaan. He ovat kertoneet, että lomakohteissa on ollut koko ajan rauhallista.

Finnmatkat myy jo ensi kesän Turkin matkoja, mutta maajohtaja Sirén kertoo linjan olevan varovainen.

– Hyvin varovaisella kapasiteetilla ollaan liikkeellä. Kaikki tällaiset levottomuudet tietysti vaikuttavat ja sitä ei vielä tiedä, mitä ne pitkällä aikavälillä tuovat tullessaan, Sirén sanoo.

Aurinkomatkat tekee tällä hetkellä kohdearviointia kaikista lomakohteista ensi kesää varten. Selvityksen yhteydessä käydään läpi myös Turkin tilanne.