Lapissa ei jänisruttoa, kanta vaihtelee paikoin rajustikin

Talven riistakolmiolaskentojen perusteella metsäjäniksen kannanvaihtelut ovat paikallisesti rajujakin. Tämän vahvistaa myös ammattimetsästäjän havainto.

Kuva: EPA

Metsäjäniskannassa on isoja paikallisia vaihteluja, arvioi keminmaalainen ammattimetsästäjä Juha Mäkimartti.

– Oma tuntuma on, että paikoin poikueita näkyy paljonkin. Sitten on paikkoja, joissa jäniskannassa on "reikiä", Mäkimartti sanoo.

Havainto tukee talven riistakolmiolaskentojen tuloksia, sillä niiden perusteella esimerkiksi Keminmaassa jäniskanta on vain puolet viiden viime vuoden keskiarvosta. Myös Tornion ja Simon riistanhoitoyhdistysten alueella jäniskanta on viime vuosien keskiarvoa pienempi.

Runsas pienpetokanta kaventaa jänisten elintilaa?

Sen sijaan esimerkiksi Posiolla riistakolmiolaskennoissa havaittu jäniskanta oli yli kaksinkertainen viiden vuoden keskiarvosta. Myös Tervolassa kanta on laskennan perusteella hyvällä tolalla.

Mäkimartti uskoo, että jäniskannan paikallisiin vaihteluihin voi vaikuttaa myös pienpetokanta. Siellä, missä jänispoikueita verottavia pienpetoja kuten näätiä metsästetään, jäniskanta on vahvempi.

– Metsästäjät voivat ohjata omaa jahtiaan, mutta petojen pitää syödä joka päivä - ne eivät valikoi. Jos petoja on paikallisesti paljon pienen metsästyspaineen vuoksi, voi sillä olla vaikutuksensa jäniskantaan, Mäkimartti arvioi.

Jänisrutto yleistyy Pohjanmaalla, Lapista ei havaintoja

Jänisrutto on yleistynyt taudin ydinalueilla Pohjois-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla viime vuodesta lähtien.

Erikoistutkija Marja Isomursu Eviran Oulun yksiköstä kertoo, että tutkittavaksi on toimitettu pelkästään viime viikkoina toistakymmentä jänisruton tappamaa jänistä.

Sen sijaan Lapista tutkittavaksi ei ole tullut yhtään ruttoepäilyä. Myöskään Mäkimartti ei ole havainnut, että kuolleita jäniksiä löytyisi metsistä.

Jänisjahti alkaa syyskuun alussa.