Hyppää sisältöön

Analyysi: Sisäministeriössä esillä taas – poliisi ei tulisi enää pienempiin kolareihin

Poliisi ei aloita enää tutkintaa pienissä peräänajoissa tai parkkipaikkakolareissa, jos poliisin tehtäviä päätetään priorisoida osana uutta sisäisen turvallisuuden strategiaa. Jos virkamiehiltä kysyy, niin poliisilla on tärkeämpääkin tekemistä kuin ajella lommojen perässä. Mutta poliitikot saattavat jälleen olla eri mieltä.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Kun Pentti ajaa Pirkon puskuriin heinolalaisen automarketin parkkipaikalla, lähtee poliisipartio perjantai-illan ruuhkassa ajelemaan paikalle 40 kilometrin päästä Lahdesta. Partion kannalta turhauttavampaa keikkaa saa hakea, mutta poliisi tunnetusti hoitaa, mitä poliisin tehtäviin kuuluu.  

Vuonna 2015 poliisia pyydettiin yli 60 000 kertaa tieliikenneonnettomuuteen. 13 000 kertaa poliisi käväisi sellaisilla kolaripaikoilla, joissa ei ole muulle liikenteelle mitään haittaa. Näistä valtaosa olisi poliisitutkinnan sijaan hoitunut jo pelkällä vahinkoilmoituksella vakuutusyhtiöön.

Suomen mahdollinen tulevaisuuden malli on käytössä jo ainakin Italiassa. Siellä poliisia on tämän vuoden alusta saakka ollut turha vaivata enää pieniin kolareihin. Partio ei lähde. Suomessa kolaritutkinnoista luopumisesta pienissä tapauksissa on puhuttu jo vuosia. Tänä syksynä yritetään taas.

Poliiseilta samaan aikaan innokasta kannatusta ja ankaraa vastustusta

Parkkipaikkakolhujen tutkinta työllistää poliisia yleensä parin tunnin ajan. Paikalla käynnin lisäksi edessä on tietokonetöitä. Konstaapelit irvailevat usein, että samalla tulee hoidettua tutkinta vakuutusyhtiötäkin varten.

Poliisille tilanne on hankala. Turhalta tuntuvista tehtävistä haluttaisiin eroon, mutta samalla pelätään henkilöstövaikutuksia. Poliisijärjestöjen liitossa on sanonta, että aina kun poliisilta lähtee tehtävä, lähtee myös tekijä. Liitossakin tiedetään, että lommojen mittaillu on turhauttavaa, mutta työpaikkojen turvaamiseksi tehtävä pitäisi ehdottomasti säilyttää.

Vakuutusyhtiöt eivät korvauksen maksamista varten kaipaa poliisitutkintaa pelkistä peltivahingoista. Korvausperusteet ovat yleensä selvät, mutta jos kuski haiskahtaa viinalle tai näyttää huumaantuneelta, ollaan vakuutusyhtiöissäkin onnellisia, jos poliisi on käynyt paikalla.

Joskus kansalaisilla on tarve osoittaa oikeassa oloaan pyytämällä pikkukolhuissakin poliisit paikalle. Ainahan voi olla, että syyllinen osapuoli voisi saada sakot. Se olisi kiva nähdä.

Poliisitehtävien priorisointilistaa ei ole uskallettu tehdä

Ensimmäistä kertaa laaditussa Suomen sisäisen turvallisuuden selonteossa sanotaan, että ”niukkojen resurssien vuoksi on päätettävä, mitkä viranomaistehtävät priorisoidaan. Poliitikkojen on päätettävä poliisin toiminnan priorisoinnista, se ei voi jäädä poliisilaitosten tai yksittäisten poliisien vastuulle.”

Sisäministeriö ei kuitenkaan ole laatinut, eikä laadi, virallista listaa liipaisimella olevista poliisitehtävistä. Ministeriön mukaan kyse on täysin poliittisesta tahdosta.

Ministeriössä kuitenkin ennustetaan, että kolaritutkinnan lisäksi vanhat tutut eli juoppokuljetukset ja -säilytykset sekä polkupyörä- ja muut pikkuvarkaudet ovat ainakin esillä, kun työ uudesta sisäisen turvallisuuden strategiasta nyt käynnistyy. Strategia korvaa nykyisen sisäisen turvallisuuden ohjelman. Valmista saattaisi olla jo ensi keväänä.

Strategiassa olisi päätettävä, tulisiko poliisilla olla laajemmat mahdollisuudet jättää tutkintaa tekemättä. Jos vastaus on kyllä ja poliittista tahtoa riittää, jäisivät pienet kolarit ensimmäisten tehtävien joukossa pois.

Sisäministeriön mukaan parkkipaikkojen peltikolareiden sijaan nykypoliisia tarvittaisiin enemmän vaikkapa netissä. Tehtävät muuttuvat ja poliisit niiden mukana. Suomen poliisijärjestöjen liitto taas uskoo, että kolaritutkinnan vähentyminen ei vapauttaisi yhtään poliisia muihin tehtäviin.

_Juttua varten on haastateltu sisäministeriön poliisijohtaja Sanna Heikinheimoa sekä kehittämisneuvos Harri Martikaista, Suomen poliisijärjestöjen liiton puheenjohtaja Yrjö Suhosta sekä pyydetty tietoja poliisiammattikorkeakoulun tilastopalvelusta ja OP:n korvauspäällikkö Sami Reinikalta. _