1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. oopperat

Kesä oli oopperajuhlille voimainkoitos – seitsemän ensi-iltaa ja 65000 vierasta

Savonlinnan Oopperajuhlilla tämän kesän tarjonta on ollut 32 esitystä, joista 24 oopperanäytöstä, neljä konserttia ja kolme lasten oopperaesitystä. Eri tilaisuuksien yleisömääräksi tulee yhteensä 65 000. Pääsylippujen myyntitavoite saavutettiin 97-prosenttisesti.

oopperat
"Kuolleesta talosta" -ooppera Oalvinlinnassa.
"Kuolleesta talosta" -ooppera Oalvinlinnassa. Paavo Koponen, Yle

Savonlinnan oopperakesä on ollut italialaissävyinen. Seitsemästä oopperateoksesta viiden säveltäjä oli italialainen ja juhlilla vieraili kaksikin italialaista oopperaseuruetta. Juhlien alussa tuli Ravennan festivaalin seurue ja lopussa Torinon ooppera.

– Italialaiset kuuluivat ja näkyivät sekä näyttämöllä että kaupungilla. Savonlinna oli aivan eteläeurooppalainen kaupunki kahden ja puolen viikon ajan. Italia on oopperamaa ja sieltä tuli loistavia taiteilijoita. Sekin opittiin, että ei kaikkea tarvitse niin hirveän tarkasti etukäteen suunnitella, Savonlinnan Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Jorma Silvasti sanoo ihailu ja huvitusta äänessään.

Ravennalaiset esittivät Verdi oopperat ”Falstaff” ja ”Macbeth”. Torinolaisten teokset olivat Puccinin ”La Bohéme” ja Bellinin ”Norma”. Näistä teoksista vain Macbeth on ennen tehty Olavinlinnassa. Esityksiä kiitivät niin yleisö kuin kriitikot.

Teatro Regio Torino, Norma-oopperan loppukiitokset Olavinlinnassa
Teatro Regio Torino, Norma-oopperan loppukiitokset OlavinlinnassaPaavo Koponen, Yle

Omat tuotannot onnistuivat

Oopperajuhlat toi itse Olavinlinnaan Verdin ”Otellon”. Sekin nähtiin ensi kertaa Savonlinnassa. Toinen uutuus oli Janácekin ”Kuolleesta talosta”. Mozartin ”Don Giovanni” oli vanha tuttu.

– Kyllä Don Giovanni on nyt taputeltu, ainakin minun kaudellani. Mutta ”Kuolleesta talosta” oli kesä kruunu. Teos oli suurelle yleisölle tuntematon ja etukäteen tiedettiin, ettei se vedä katsomoa täyteen. Myynti kuitenkin virkistyi loppua kohti. Se oli myös ainoa teos, joka herätti kansainvälistä huomiota. Yle taltioi teoksen ja sen esittää myös Japanin NHK-yhtiö, Jorma Silvasti kiittelee.

Lapsille tehtiin Pauerin ”Punahilkka”-ooppera yhteistyössä Etelä-Savon Musiikkiteatteri- ja Oopperayhdistys ESMO ry:n kanssa.

Konserttisarjan helmi olit baritoni Jorma Hynnisen ja pianisti Ralf Gothónin jäähyväiskonsertti, Schubertin ”Winterreise” –laulusarja. Molemmat taiteilijat ovat olleet hyvin keskeisissä Savonlinnan Oopperajuhlien esiintyjinä ja johtotehtävissä.

Talous tasapainossa

Oopperajuhlien lipunmyyntitavoitteesta saavutettiin 97 prosenttia. Tulopuolta täydentävät yhteistyösopimukset elinkeinoelämän kanssa sekä julkinen tuki.

– Miellä oli tavoitteena +/- 0-tulos, ja siihen kyllä päästään. Juhlat ovat ihan hyvällä pohjalla tämänkin kesän jälkeen. Meillä oli laaja kattaus tuotantoja tänä kesänä. Yleisö löysi ohjelmistosta suosikkinsa ja palaute on ollut hyvin positiivista. Myös ensi kesän myynti on lähtenyt käyntiin virkeästi, kertoo festivaalijohtaja Jan Strandholm.

Oopperajuhlien vuoden 2016 budjetti on 8,3 M€. Siitä noin 81 % on omarahoitusta ja 19 % avustuksia.

Kausi 2017

Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kantaesitys on Aulis Sallisen oratorio ”Linna vedessä”. Oma oopperatuotanto Sallisen ”Kullervo” palaa ohjelmistoon. Juhlakauden 2017 uutuusoopperat ovat Mozartin ”Ryöstö seraljista” ja Verdin ”Rigoletto”.

Savonlinnan Oopperajuhlien taiteellien johtaja Jorma Silvasti.
Oopperajuhlakauden lopussa taiteellien johtaja Jorma Silvasti on tyytyväinen vaikka vähän jo väsyttääkin.Paavo Koponen, Yle

Juhlilla esitetään myös Sibeliuksen Kullervo-sinfonia. Siinä laulavat yhdessä juhlien oman kuoron ja vierailevan Teatro Real Madridin kuoron miehet. Teoksen johtaa Santtu-Matias Rouvali. Oopperajuhlien oma orkesteri ja kuoro pitävät myös juhlakonsertti, jossa kullan Beethovenin Missa solemnis Hannu Linnun johdolla.

Oopperajuhlille saapuu kaksi vierailevaa oopperataloa. Teatro Real Madrid esittää Puccínin teoksen ”Puritaanit”. Moskovan Bolshoi-teatteri tuo Olavinlinnaan kaksi Tšaikovskin teosta: Jolanta-oopperan ja Jevgeni Oneginin konserttiversion.

Lue seuraavaksi