Ruotsin ilmavoimien komentaja: Poliitikot ovat ottaneet riskin puolustuksessa

Ilmavoimien komentaja Mats Helgesson sanoo, että Jas Gripen -koneiden määrän vähentäminen vaatisi merkittäviä investointeja muun muassa tukikohtiin ja tutkiin.

Ulkomaat
Ruotsin ilmavoimien JAS-39 Gripen -hävittäjä.
Ruotsin ilmavoimien JAS-39 Gripen -hävittäjä.Patric Söderström / EPA

Ruotsin poliitikot ovat ottaneet riskin puolustuspäätöksissään, katsoo ilmavoimien komentaja Mats Helgesson. Helgesson kertoo näkemyksistään Svenska Dagbladetin haastattelussa lauantaina.

Helgessonin mukaan päätös supistaa Ruotsin hävittäjien määrää 60 koneeseen vaatii samalla investointeja muihin tarpeisiin. Nämä kuitenkin puuttuvat valtiopäivien päätöksistä.

– Se on riski. Ehdottomasti, sanoo ilmavoimien komentaja Helgesson.

Ruotsin ilmapuolustus nojaa Jas 39 Gripen -koneisiin. Tällä hetkellä Ruotsin ilmavoimilla on 96 Jas Gripen C/D -mallin konetta, mutta ne on määrä korvata 60:lla uudella E/F -koneella.

– Sanoimme, että tarvitsemme 60–80 konetta. Mutta sanoimme myös, että määrän vähentäminen vaatii myös sitä, että ilmapuolustukseen, tukikohtiin, elektroniseen sodankäyntiin, tutkiin ja muihin on investoitava merkittävästi lisää. Osa tästä on puolustuspäätöksessä, mutta ei kaikki. Mielestäni tässä on otettu riski.

Ruotsi on satsaamassa lisää rahaa puolustukseen. Helgesson sanoo, että lisärahoitusta pyydettiin 30 miljardia kruunua (n. 3,15 miljardia euroa), mutta päätös on kymmenen miljardin kruunun (1,05 miljardin euron) kokoinen.

Helgessonin mukaan ilmavoimat tarvitsee kuitenkin lisää määrärahoja.

– Henkilöstöä, tukikohtia, koneita, tutka-asemia, taktista johtoa. Meidän pitää rakentaa kokonaisuutta, jotta loisimme vahvistetun iskuntorjuntakyvyn, Helgesson arvioi.

Helgessonista tuli ilmavoimien komentaja viime syksynä, kun edellinen komentaja Micael Bydén nimitettiin Ruotsin puolustusvoimien komentajaksi.