Satoja Kiinan aluksia seilaa kohti kiisteltyjä Japanin vesiä

Japani sanoo, että yli 200 kiinalaista kalastusalusta seilaa kohti Itä-Kiinan meren saaria, joista maat kiistelevät. Alukset eivät vielä ole ylittäneet Japanin vesialueen rajaa. Japani on kutsunut kiinalaisia diplomaatteja kuultavaksi asian takia.

Ulkomaat
kartta
Yle Uutisgrafiikka

Japanin mukaan 230 alusta Kiinasta on purjehtinut lähelle Senkaku-saariryhmää. Joukossa on kuusi kiinalaista rajavartioalusta, joista osa on aseistettuja, kertoo Japanin ulkoministeriö.

Japani vaatii Kiinan aluksia lähtemään alueelta. Japanin ulkoministerön mukaan alukset eivät ole vielä Japanin vesialueen sisällä.

Kiinan alukset ovat aiemminkin seilanneet kiistellyllä Itä-Kiinan meren alueella, mutta tällä kertaa alusten määrä on poikkeuksellisen suuri.

Kiinan ja Japani kiistelevät Senkaku-saarten omistuksesta. Kiinan kutsuu niitä nimellä Diaoyu ja katsoo niiden kuuluvan historiallisesti itselleen.

Kiinan toiminta kahdella merialueella hermostuttaa naapurimaita

Itä-Kiinan meren lisäksi Kiinan aktiivisuus Etelä-Kiinan merellä on tulehduttanut maiden välisiä suhteita Itä-Aasiassa.

Kiinan virallinen uutistoimisto Xinhua kertoo, että Kiina on lähettänyt ilmavoimiensa hävittäjä lentelemään lähelle Etelä-Kiinan merellä sijaitsevia Spratly-saaria ja Scarboroughin matalikkoa. Muun muassa Kiina, Vietnam ja Filippiinit kiistelevät alueiden omistuksesta.

Xinhuan mukaan lentojen tarkoitus on vakiinnuttaa sotaharjoitusten asemaa alueella.

Kiina on torjunut Haagin kansainvälisen tuomioistuimen heinäkuussa antaman päätöksen, jonka mukaan Kiinan vaatimukset Etelä-Kiinan merellä ovat kansainvälisen lain vastaisia.

Japani on vaatinut Filippiinien ja Yhdysvaltain ohella Kiinaa noudattamaan Haagin tuomioistuimen päätöstä.