Taistelu Alepposta jatkuu – oppositioryhmät sanoivat saarron murtuneen

Tiedot saarron murtumisesta kumottiin ensin nopeasti, mutta myöhemmin kerrottiin, että kapinalliset olivat saaneet yhteyden kaupungin ulkopuolelle. Hallitus ja kapinalliset ovat käyneet raskaita taisteluja kaupungin eteläpuolella jo kuuden päivän ajan.

Ulkomaat
Syyrian hallituksen sotilaat partioivat al-Layramounin ja Bani Zeinin alueilla Aleppon pohjoisosissa.
Syyrian hallituksen sotilaat partioivat al-Layramounin ja Bani Zeinin alueilla Aleppon pohjoisosissa 28. heinäkuuta.SANA / EPA

Kaksi Syyrian oppositioryhmittymää kertoi lauantaina, että kapinallisjoukot olisivat onnistuneet murtamaan Aleppon kaupungin saarron.

Muun muassa Syyrian sotaa tarkkaileva Syrian Observatory for Human Rights -järjestö kuitenkin sanoi vähän murtumisilmoituksen jälkeen, ettei saartoa olisi vielä murrettu, mutta että taistelut ovat edelleen erittäin rajuja kaupungin eteläpuolella. Hallituksen joukot ja kapinalliset ovat taistelleet kaupungin eteläpuolella jo kuuden päivän ajan.

Vähän myöhemmin lauantaina järjestö sanoi, että saarretut kapinalliset ovat saaneet yhteyden kaupungin ulkopuolella oleviin kapinallisiin, mutta että varsinaista käytävää saarretusta kaupungista ei ole vielä olemassa.

Saarron murtumisesta kertoneiden oppositioryhmittymien mukaan asemia vallatulla alueella ei ole vielä onnistuttu täysin varmistamaan. Niiden mukaan "tilanne ei ole helppo" ja taistelut viimeisten asemien varmistamiseksi jatkuvat edelleen.

Satojatuhansia ihmisiä saarroksissa kaupungissa

Hallituksen joukot ovat saartaneet kapinallisten hallussaan pitämää kaupungin itäpuolta heinäkuun puolestavälistä lähtien. YK:n mukaan jopa 300 000 kaupungin asukasta jäi saarroksiin kapinallisten hallussaan pitämille alueille.

Kapinalliset valtasivat lauantaina tärkeitä asemia sotilaskoulun alueelta, joka sijaitsee lähellä hallituksen joukkojen käyttämää kaupungista etelään kulkevaa huoltotietä. Kapinallisten pyrkimyksenä on ollut vallata kapea maakaistale, jonka kautta he voisivat yhdistää Aleppon itäosat opposition hallitsemiin alueisiin Syyrian länsiosissa.

Satoja kuollut taisteluissa

Syrian Observatory for Human Rights sanoi lauantaina, että yli 500 hallituksen ja opposition sotilasta on kuollut taisteluissa sen jälkeen, kun hyökkäys alkoi sunnuntaina. Järjestön mukaan kapinallisten hyökkäys oli saanut hallituksen joukot hyvin vaikeaan asemaan huolimatta Venäjän lentokoneiden antamasta ilmatuesta.

Järjestön mukaan myös 130 siviiliä on kuollut. Järjestö sanoi, että nyt meneillään oleva taistelu on ratkaiseva ja sen voittaja voittaa myös Aleppon hallinnan.

Aleppo oli ennen sotaa Syyrian suurin kaupunki. Hallitus ja kapinalliset ovat taistelleet kaupungin hallinnasta vuoden 2012 puolivälistä lähtien.

YK ja lukuisat avustusjärjestöt ovat varoittaneet humanitaarisesta katastrofista saarretuilla alueilla olosuhteiden heiketessä siellä jatkuvasti.

Lähteet: AFP, Reuters, AP