Etelä-Afrikan ANC:lle heikoin vaalitulos sitten apartheidin päättymisen

Nelson Mandelan aikoinaan johtama puolue on saanut eniten ääniä koko maassa, mutta se hävisi vaalit useassa suuressa kaupungissa.

Vaalivirkailijoita äänestyspaikan edustalla Johannesburgissa 3. elokuuta 2016. Kuva: Kim Ludbrook / EPA

Etelä-Afrikan valtapuolue ANC on saanut keskiviikkona käydyissä paikallisvaaleissa heikoimman vaalituloksensa sitten rotuerottelun päättymisen vuonna 1994.

Viralliset tulokset julistettiin lauantai-iltana, kun äänistä oli laskettu 99 prosenttia.

ANC hävisi vaalit pääkaupunki Pretorian metropolialueella, mutta voitti maan suurimmassa kaupungissa Johannesburgissa. ANC:n haastaja Demokraattinen allianssi voitti Pretoriassa ja ainakin kolmessa maan kuudesta suurimmasta kaupungista. Se on jo vallassa perinteisellä tukialueellaan Kapkaupungissa.

Mikään puolue ei kuitenkaan saavuttanut enemmistöä Johannesburgissa tai Pretoriassa, joten puolueiden on toimittava yhdessä uuden paikallishallinnon muodostamiseksi.

Vaalien äänestysprosentti oli 58. Äänestäjät valitsivat pormestareita sekä muita paikallispoliitikkoja, jotka vastaavat muun muassa vesi- ja sähköhuoltoa ja jätevesiä koskevista asioista.

ANC:n suosio laskenut viimeisten vuosien aikana

Aikoinaan Nelson Mandelan johtama ANC ei ollut kertaakaan hävinnyt vaaleja ainoassakaan suuremmassa kaupungissa, jossa tummaihoiset ovat enemmistönä. Nyt se hävisi vaalit kahdessa tällaisessa kaupungissa.

ANC on edelleen maan suurin puolue kansallisella tasolla, mutta sen suosio on laskenut viimeisten vuosien aikana. Se on hallinnut maata lähes yksin apartheidin päättymisestä lähtien, mutta paikallisvaalien heikon menestyksen arvellaan vaikuttavan myös puoluetta edustavan presidentti Jacob Zuman asemaan. Maassa pidetään kansalliset vaalit vuonna 2019.

ANC:n asema on heikentynyt muun muassa työttömyyden, hyytyneen talouskasvun sekä presidentti Zumaa koskevien skandaalien vuoksi.

– Tämä on käännekohta Etelä-Afrikan ihmisille. Tämä näyttää meille kaikille, että emme ole vain oppositiopuolue, vaan myös puolue, joka voi olla vallassa, Demokraattisen allianssin johtaja Mmusi Maimane sanoi vaalituloksen selvittyä.

Presidentti Zuma sanoi vaalien jälkeen, että ne oli järjestetty hyvin ja että ne osoittavat Etelä-Afrikan demokratian olevan kehittymässä.

– Kampanjointi oli kiivasta, kilpailevat puolueet perustelivat intohimoisesti kantojaan yrittäessään saada äänestäjät puolelleen, Zuma sanoi.

– Niin sen pitäisi ollakin demokratiassa.