Hyppää sisältöön

Ranskan baaripalon syy vahvistumassa: Syntymäpäiväkakkua kantanut liukastui portaissa

Pudonneesta kakusta singonneet kynttilät sytyttivät baarin kellarikerroksen katon polystyreeni-äänieristeet, sanovat tutkijat.

Poliisi tutki Au Cuba Libre -baarin sisätiloja tulipalon jälkeen Rouenissa, Ranskassa, 6. elokuuta. Kuva: Christophe Petit Tesson / EPA

Ranskassa tutkijat ovat jatkaneet tuhoisan baaripalon syttymissyyn selvittämistä. Rouenin palo oli pahimpia Ranskassa vuosikymmeniin.

Ainakin 13 ihmistä kuoli ja kuusi loukkaantui, kun tulipalo riehui Rouenin keskustan baarissa varhain lauantaina. Cuba Libre -baarissa vietettiin syntymäpäiväjuhlia. Kaikki uhrit olivat 16–25-vuotiaita.

Pormestari Yvon Robertin mukaan viisi loukkaantunutta on jo päässyt sairaalasta, mutta yksi vaikeasti palanut nainen on siirretty tehohoitoon Pariisiin.

Syntymäpäiväsankari kuoli

Poliisilähteiden mukaan baarissa vietettiin entisen poliisin syntymäpäiviä. Hän on yksi palossa kuolleista.

– Joku tuli alas kynttilöillä koristeltua syntymäpäiväkakkua kantaen ja liukastui portaissa, sanoi alueen apulaissyyttäjä Laurent Labadie.

– Kynttilät lensivät seinille ja kattoon, jossa oli äänieristemateriaalia. Tulipalo syttyi välittömästi ja siitä lähti kaasua, hän jatkoi.

Pelastajat olivat paikalla nopeasti, mutta baari oli jo pahoin savukaasujen ja liekkien peitossa.

– Olin baarissa katutasossa drinkillä, kun näimme liekit. Se oli kuin liekinheittimellä levitetty, kaikki kävi niin nopeasti, sanoi silminnäkijä Stephanie.

Poliisin mukaan tuli levisi kellarin katossa olleeseen polystyreeniin, joka aiheutti myrkkykaasuja, mitkä koituivat uhrien kohtaloksi. Ranskan rakennussääntöjen mukaan polystyreenin käyttö kattorakenteissa on kielletty.

Tutkijat selvittävät nyt, oliko baari rikkonut turvallisuusmääräyksiä. Äänieristemateriaalin lisäksi selvitetään, oliko baarissa tarpeeksi varauloskäyntejä ja käsisammuttimia.

.
.