Arabimaailman Piilaaksossa suunnitellaan vauhdikkaita autopelejä

Arabimaiden nuoret aikuiset ovat kasvaneet kiinni mobiilipeleihin. Paikallisissa pelifirmoissa kuitenkin ihmetellään, miksi jättimarkkinat eivät innosta länsimaissa. Myös suomalainen yhteistyö kiinnostaisi arabiankielisiä pelinkehittäjiä.

Ulkomaat
Tamatem-mobiilipeliyrityksen toimitusjohtaja Hussam Hammo (oik) ja pelisuunnittelija Hazim Hanbali työstävät uutta peliä.
Tamatem-mobiilipeliyrityksen toimitusjohtaja Hussam Hammo (oik) ja pelisuunnittelija Hazim Hanbali työstävät uutta peliä.Marika Kataja-Lian / Yle

AMMAN Trendikkään kahvilan ikkunoista avautuu avara näkymä yli koko Jordanian pääkaupungin Ammanin. Pöydissä istuu nuoria aikuisia, joilla on kaikilla käsissään älypuhelimien uusimmat mallit.

Monella on edessään myös kannettava tietokone. Ammanissakin digisukupolvi työskentelee kahviloissa.

Yksi kahvilassa työskentelevistä on pelinkehittäjä Husam al-Natour, Rababa Gamesin perustaja.

Rababa Games on tehnyt muun muassa koululaisille suunnattuja mobiilissa pelattavia opetuspelejä, esimerkiksi matematiikkapelin, jossa apuna käytetään hieman taikuutta. Se on eniten myyty opetuspeli Lähi-idässä.

Jordanialaisen Rababa Games -peliyrityksen perustaja Husam al-Natour.
Jordanialaisen Rababa Games -peliyrityksen perustaja Husam al-Natour. Koululaisille suunnattu matematiikkapeli on yksi hänen peleistään.Marika Kataja-Lian / Yle

Al-Natour on kehittänyt kuitenkin myös esimerkiksi rallipelin. Auto- ja kilpa-ajopelit kun ovat kaikkein suosituimpia arabimaailmassa.

– Varsinkin Saudi-Arabiassa rakastetaan kilpa-ajoja, saudit ovat hulluna ralliin, al-Natour sanoo.

Samaa mieltä on ammanilaisen Tamatem-peliyhtiön toimitusjohtaja Hussam Hammo. Tamatemin Death Road -peli on arabimaailman ladatuimpien mobiilipelien joukossa.

– Arabikäyttäjät pitävät rallipeleistä, he rakastavat kaikkea, mikä liittyy autoihin. Arabit pitävät myös pulmanratkaisu- ja visailupeleistä sekä peleistä, joissa he voivat pelata toisiaan vastaan, sellaisista kuin Clash of Clans, Hammo paljastaa.

Naisetkin tekevät pelejä

Tamatemin tiloissa toisella puolella Ammania on rento tunnelma. Paikalla on vain osa yrityksen työntekijöistä, jotka kaikki ovat parikymppisiä miehiä ja naisia. Arabimaissa pelejä pelaavat myös naiset, ja naisia arvostetaan myös tietotekniikkayritysten työntekijöinä.

Jordaniassa pelit ja teknologia kiinnostavat myös naisia. Pelisuunnittelija Hanin Suradi on yksi Tamatemin työntekijöistä - naisia työskentelee yrityksessä enemmän kuin miehiä.
Jordaniassa pelit ja teknologia kiinnostavat myös naisia. Pelisuunnittelija Hanin Suradi on yksi Tamatemin työntekijöistä - naisia työskentelee yrityksessä enemmän kuin miehiä.Marika Kataja-Lian / Yle

Toimitusjohtaja Hussam Hammo on toiminut pelialalla vuodesta 2009. Tamatem perustettiin 2014, ja tällä hetkellä yritys työllistää 26 ihmistä. Ammanin lisäksi toimintaa on Kaliforniassa Yhdysvalloissa.

Pelejä Tamatemilla on noin 40, joista yli puolet kymmenen ladatuimman joukossa arabimaissa. Latauksia on yli 15 miljoonaa ja päivittäisiä aktiivisia käyttäjiä satoja tuhansia.

Tamatem kehittää myös omia pelejä, mutta ennen kaikkea se haluaa olla pelijulkaisija.

– Pelinkehitys vaatii aikaa ja rahaa.

Pelejä paikallistetaan, ei vain käännetä

Tamatemin liikeajatus perustuu olemassa olevien pelien paikallistamiseen arabiankielisiin maihin. Pelit on suunniteltu arabikäyttäjiä silmällä pitäen.

– Ei ole mitään järkeä paikallistaa jotain Angry Birdsiä, mutta jos puhutaan vaikka visailupeleistä, ne pitää kääntää ja paikallistaa. Niitä ei voi vain kääntää, vaan ne pitää myös suunnitella kulttuuriin sopivaksi, jotta sisällön ymmärtää, Hammo paljastaa.

Iloinen apina on yksi pelihahmoista.
Iloinen apina on yksi pelihahmoista. Marika Kataja-Lian / Yle

Hän kitkee ennakkoluuloja siitä, että arabimaissa sensuroitaisiin pelien sisältöjä. Hallitukset eivät juuri ole niistä kiinnostuneet.

– Saudi-Arabiassa ei kuitenkaan voi olla esimerkiksi pokeripelejä tai alkoholinmyyntiä sisältäviä pelejä tai K18-sisältöä, Hammo sanoo.

Muuten pelinkehittäjillä on melko vapaat kädet. Suurimmat markkinatkin ovat Saudi-Arabiassa ja Persianlahden valtioissa.

Rahoittajat pitävät lapsellisina

Tamatemin alkutaival ei kuitenkaan ollut yksinkertainen. Se johtui investoijien puutteesta.

– Arabimaiden rahoittajat eivät ole kiinnostuneita peleistä, toimitusjohtaja Hammo sanoo.

– Rahoittajien mielestä pelit ovat lapsille suunnattuja, eikä tekijöitä oteta vakavasti, vahvistaa Rababa Gamesin al-Natour omasta puolestaan.

– Länsimaissa monet rahoittajat taas oudoksuvat Lähi-itää, mikä on todella erikoista, koska markkina olisi valtava, sanoo Hammo.

Tamatem-mobiilipeliyrityksen toimitusjohtaja Hussam Hammo (vas) ja pelisuunnittelija Hazim Hanbali.
Hammo (vas) ja pelisuunnittelija Hazim Hanbali. Marika Kataja-Lian/ Yle

Hammo muistuttaa, että arabia on maailman neljänneksi puhutuin kieli. Siitä huolimatta vain pieni prosentti netin sisällöstä on arabiaksi. Pelikaupoissa puolestaan arabiankielisiä pelejä on vain muutamia satoja, englanninkielisiä puolestaan satoja tuhansia.

Älypuhelimien käyttäjien määrän arvioidaan ylittävän arabimaissa sata miljoonaa aivan lähikuukausina.

– Luku on valtava, ja alan kasvu on todella ilmiömäistä, koska niin monilla ihmisillä on jo mahdollisuus hankkia älypuhelin, Hammo sanoo.

Sony osti keksinnön

Investointien puute onkin saanut monet arabimaailman pelintekijät keksimään erilaisia kiertoteitä.

Rababa Gamesin al-Natour rahoittaa omia pelejään muilla kehitelmillään. Hän on kehittänyt ja myynyt Sonylle sovelluksen, jossa PlayStation Vita -konsoli voidaan muuttaa kaksin pelattavaksi.

Tämän rahoituksen turvin hän on kehittänyt omia mobiili- ja konsolipelejään, jotka hän on sitten niin ikään myynyt eteenpäin.

Husam al-Natour kehitti Sonyn PlayStation Vita -konsoleihin mahdollisuuden pelata kaksinpeliä samalla ohjaimella.
Husam al-Natour kehitti Sonyn PlayStation Vita -konsoleihin mahdollisuuden pelata kaksinpeliä samalla ohjaimella.Marika Kataja-Lian / Yle

Tamatemin rahoituksesta valtaosa tulee tällä hetkellä Yhdysvalloista ja Australiasta.

Jordania on arabimaiden Piilaakso

Tamatemin toimitusjohtaja Hussam Hammo sanoo, että peliyritysten toiminta juuri Jordaniassa on helppoa, sillä korkeasti koulutettuja nuoria löytyy töihin. Jordaniasta onkin tullut arabimaailman teknologiakeskittymä, paikallinen Piilaakso.

– Turvallisuustilanteella ei ole merkitystä, koska kaikki tapahtuu virtuaalimaailmassa. Logistiikka ei myöskään ole ongelma. Lisäksi työvoima on halpaa, vuokrat ovat halpoja ja kaikki muukin on paljon halvempaa kuin jossain San Franciscossa, Hammo muistuttaa.

Haasteitakin arabimaailman pelinkehittäjillä tietysti on. Yksi suurimmista on se, että internetnopeudet alueella ovat vielä todella hitaita. Hammokin sanoo, että yritys toimii vain puolinaisin voimin, koska netti on niin hidas.

Tietoliikenneyhteydet ovat myös suhteellisesti erittäin kalliita Lähi-idässä.

Hammon mukaan Jordaniassa toimiessa esimerkiksi byrokratia ei kuitenkaan ole ongelma. Jordania suhtautuu muutenkin positiivisesti länsimaisiin bisnesyhteyksiin.

Tamatemin toimistolla on rento tunnelma.
Tamatemin toimistolla on rento tunnelma. Marika Kataja-Lian / Yle

Suomi kiinnostaa

Toimitusjohtaja Hammoa kiinnostaisi esimerkiksi yhteistyö Suomeen. Suomi kun tunnetaan peliyrityksistään myös Jordaniassa.

– Voisimme esimerkiksi lähettää yhden työntekijöistämme suomalaisyritykseen ja vastaavasti he voisivat lähettää yhden työntekijänsä meille töihin. Silloin oppisimme toisiltamme, Hammo vinkkaa.

Koulutus onkin yksi alan haasteita, sillä muuten hyvissä jordanialaisyliopistoissa peliteknologiaa ei opeteta.

Al-Natour on yrittänyt ratkaista ongelmaa omalta osaltaan järjestämällä nuorille erityisiä kursseja pelien kehittämisestä. Hän on myös opettanut yliopistoissa peliteknologiaa.