Sotilasjuntan perustuslaki hyväksyttiin Thaimaassa

Vaaliviranomaiset julkistivat alustavat tulokset myöhään sunnuntai-iltana paikallista aikaa. Uuden perustuslain kriitikot sanovat, että se on epädemokraattinen ja vahvistaa armeijan otetta maan hallinnosta vuosiksi eteenpäin.

Ulkomaat
Vaalivirkailijat laskevat ääniä äänestyspaikalla Bangkokissa.
Vaalivirkailijat laskivat ääniä äänestyspaikalla Bangkokissa 7. elokuuta.Rungroj Yongrit / EPA

Thaimaassa äänestäjät vaikuttavat hyväksyneen maata hallitsevan sotilasjuntan ehdottaman uuden perustuslain sunnuntain kansanäänestyksessä.

Keskusvaalilautakunta ilmoitti jo myöhään sunnuntaina paikallista aikaa, että kun 90 prosenttia äänistä oli laskettu, 62 prosenttia oli äänestänyt uuden perustuslain puolesta. Vaalilautakunnan mukaan äänestys sujui ongelmitta. Äänestysprosentiksi kerrottiin 55 prosenttia vähän yli 50 miljoonasta rekisteröityneestä äänestäjästä.

Kyllä-äänten osuus laski vielä prosentin kymmenyksillä, kun viimeisiä ääniä laskettiin. Virallinen tulos on tarkoitus vahvistaa keskiviikkona.

Sunnuntain kansanäänestys oli ensimmäinen kerta, kun maan kansalaiset pääsivät vaaliuurnille sen jälkeen, kun sotilasjuntta oli kaapannut vallan vuonna 2014.

Kampanjointi ennen äänestystä oli kielletty

Juntta on sanonut, että uusi perustuslaki lopettaa laajalle levinneen poliittisen korruption ja tuo vakautta maahan. Uusi laki yhdistää juntan mukaan Thaimaan jakautuneen poliittisen elämän, joka on rajoittanut maan talouskasvua ja johtanut lukuisiin kuolemiin erilaisissa mellakoissa.

Lain kriitikot kutsuvat sitä epädemokraattiseksi. Heidän mukaansa laki pyrkii tekemään siviilipoliitikot toimintakyvyttömiksi ja vahvistaa armeijan sekä sen hovieliittiin kuuluvien liittolaisten otetta maan hallinnosta vuosiksi eteenpäin.

Kansanäänestystä pidettiin sotilasjuntan suosion mittarina. Pääministeri Prayuth Chan-ochan johtama sotilasjuntta on rajoittanut kriitikoidensa toimintaa tiukasti valtaannousunsa jälkeen. Juntan aikana maan vakaus on kuitenkin lisääntynyt ja muun muassa usein toistunut katuväkivalta on vähentynyt.

Juntta oli kieltänyt kampanjoinnin ennen äänestystä. Poliittiset kokoontumiset, riippumaton kampanjointi sekä avoin keskustelu perustuslaista oli kielletty ja lakiluonnoksen kritiikistä uhattiin antaa jopa 10 vuoden vankeustuomio.

Lain kriitikoiden mukaan rajoitukset varmistivat sen, etteivät monet tienneet lain puutteista ja halusivat vain siirtyä eteenpäin.

Vaalit järjestetään ensi vuonna

Voitonriemuisa pääministeri Prayuth Chan-ochan sanoi tuloksen julkistamisen jälkeen, että tulos on askel kohti "vilpitöntä demokratiaa", joka on vapaa vallanpitäjien aseman väärinkäytöksistä.

Prayuth sanoi ennen äänestystä, ettei hän eroa, oli äänestystulos mikä tahansa. Hän on myös luvannut, että maassa pidetään vaalit ensi vuonna. Uusi perustuslaki tarkoittaa kuitenkin sitä, että tulevat hallitukset joutuvat toimimaan armeijan ehdoilla.

Junttaa vastustavan punapaita-kansanliikkeen johtaja Jatuporn Prompan tuomitsi vaalituloksen.

– Tahdon sanoa Prayuthille, että hänen voittonsa ei ole asia, josta kannattaa olla ylpeä, sillä hänen vastustajillaan ei ollut tilaisuutta tapella vastaan. Olen edelleen varma, että valta palaa kansalaisille vielä jonain päivänä, hän sanoi toimittajille.

Lähteet: AFP, AP, Reuters