Lasten ja nuorten harrastusmaksut ovat monelle perheelle liikaa – Tässä lista edullisemmista vaihtoehdoista

Harrastamisen aika on nyt, mutta mitä voi harrastaa, jos ei halua tai voi maksaa siitä itseään kipeäksi? Paljonkin. Kokosimme lajeja, jotka ovat vähemmän tunnettuja, mutta tehokkaita, hauskoja ja edullisia.

urheilu
kaksi poikaa hypännyt ilmaan katolta
Yllä Lähi-idän taivas, alla Khan Younisin hautausmaa.Jussi Koivunoro / Yle

On vaikeaa sanoa, mikä kiinalaisessa tolpassa on erityisen kiinalaista. Sehän on suora, musta, kumipäällysteinen metallitikku!

Kiinalainen tolppa on urheilulaji, jonka harrastajia on Suomessa vajaat parikymmentä. Nimi tulee siitä, että kyseessä on Kiinan vanha sotilaslaji.

Kehonhallintaa ja voimaa kehittävän lajin alkeiskurssin saa alle satasella ja lajissa pärjää minimivarusteilla. Jääkiekosta, ratsastuksesta ja taitoluistelusta taas moni vanhempi maksaa jopa tuhansia euroja vuodessa.

Sitä ja montaa muuta lajia pääsi sunnuntaina kokeilemaan viime viikonloppuna Helsingin Kampissa ilmaiseksi Urban Street Festival -nimisessä tapahtumassa. Tapahtuman ajatuksena oli vastata nouseviin harrastamisen kustannuksiin tarjoamalla mahdollisuuden kokeilla lajeja, joita on edullista tai ilmaista harrastaa.

Kokosimme muutaman lajin, joiden harrastaminen on edullista tai parhaimmillaan jopa ilmaista.

Katutanssi

Katutanssi on kattokäsite, jonka alle kuuluu iso joukko erilaisia tanssilajeja. Niitä ovat esimerkiksi hip hop, locking, house ja breakdance.

Missä voi harrastaa Uudellamaalla? Tanssitunteja järjestää esimerkiksi Vantaan katutanssiyhdistys. Lisää tietoa täältä (siirryt toiseen palveluun).

*Paljonko maksaa? *300 eurolla voi osallistua rajattomasti koko syyslukukauden.

Tankotanssi

Laji, jossa vastuksena toimii oman kehon paino. Laji on monipuolinen: sillä voi ilmaista itseään, kehittää voimaa, muokata vartaloa tai vain pitää hauskaa.

Missä voi harrastaa Uudellamaalla? Tankotanssi on nykyisin melko suosittu laji, jonka harrastamiseen löytyy mahdollisuus monilta tanssi- ja joogasaleilta.

Paljonko maksaa? Alkeiskurssit joitakin kymppejä.

Kiinalainen tolppa

Tankotanssia läheltä liippaava laji, joka kehittää voimaa ja kehonhallintaa. Juuret Kiinan sotilaslajina.

Missä voi harrastaa Uudellamaalla? Esimerkiksi Helsingin Malmin parkour-keskuksesta löytyy kaksi tolppaa. Lisää tietoa täältä (siirryt toiseen palveluun).

Paljonko maksaa? Kertalipuilla alle kymmenen euroa kerta, rajattomasti parkour-keskukseen pääsee hintaan 40 e/kk. Alkeiskurssit alle 100 euroa.

Parkour

Parkourin ajatus on mahdollisimman tehokas ja hallittu eteneminen suorinta ja nopeinta reittiä kahden pisteen välillä olosuhteista riippumatta. Ei enempää eikä vähempää.

Missä voi harrastaa Uudellamaalla? Helsingin Malmin parkour-keskuksessa, mutta oikeammin harrastamiseen riittää kaupunkiympäristö. Lisää tietoa täältä (siirryt toiseen palveluun).

Paljonko maksaa? Kertalipuilla alle kymmenen euroa kerta, rajattomasti parkour-keskukseen pääsee hintaan 40 e/kk. Alkeiskurssit alle 100 euroa.

Street workout

Tuttavallisemmin kehonpainoharjoittelu ulkotiloissa. Vielä tuttavallisemmin kuntosaliharjoittelua ilman kuntosalilaitteita.

Missä voi harrastaa Uudellamaalla? Suomen Street Workout ry järjestää harjoituksia. Lisää tietoa täältä (siirryt toiseen palveluun).

Paljonko maksaa? Ohjaajakoulutukset 120 euroa. Yhdistys järjestää myös ilmaisia tunteja. Varsinainen harrastaminen on ilmaista.

Myös perinteisissä lajeissa edullisia vaihtoehtoja: Helsingissä tänä syksynä edullista futista

Helsingin Pallo-Pojat Juniorit sai syksyksi opetus- ja kulttuuriministeriöltä tukea edullisen futiksen järjestämiseen. Lopputuloksena on uusi, "matalan kynnyksen" futistoiminta, jonka perusajatus lähtee siitä, että osallistujat itse mahdollisimman pitkälle päättävät, mitä tehdään. Ideana on siis tehdä pesäeroa perinteiseen, kilpailukeskeiseen ja äärimmäisen valmentajavetoiseen joukkueurheiluun.

Futiksen hinta on noin kolmanneksen siitä, mitä sen harrastaminen normaalisti maksaa – 80 euroa kolmelta kuukaudelta. Toiminta alkaa 11.8.2016. Lisää tietoa löytyy täältä (siirryt toiseen palveluun).

Muut harrastukset: kansanopistojen ilmoittautumiset alkavat

Pääkaupunkiseudun kansalais- ja työväenopistojen ilmoittautumiset alkavat elokuussa seuraavasti:

Ke 10.8. Kotitalous, koti ja puutarha

To 11.8. Kielet, suomi 2

Ma 15.8. Kuvataide, tietotekniikka

Ti 16.8. Käsityö, kirjallisuus, teatteri ja äidinkieli

Ke 17.8. Musiikki, ihminen, yhteiskunta ja kulttuuri, luonto ja ympäristö, merenkulku

To 18.8. Liikunta, hyvinvointi ja terveys

Ilmoittautua voi yllä mainittuina päivinä klo 11 alkaen osoitteessa www.ilmonet.fi (siirryt toiseen palveluun).