1. yle.fi
  2. Uutiset

Yle valvoi: Yön uutiset lyhyesti

Itävalta vastustaa Turkin EU-jäsenyyden edistämistä, Syyrian kapinallisryhmittymä aikoo vallata Aleppon ja rankkasateiden aiheuttamat tulvat ovat tappaneet ainakin 21 ihmistä Makedoniassa.

Ulkomaat
Itävallan ulkoministeri Sebastian Kurz.
Itävallan ulkoministeri Sebastian Kurz.Yle

Itävalta vastustaa Turkin EU-jäsenyysneuvotteluiden edistämistä. Itävallan ulkoministeri Sebastian Kurz sanoo, että hän aikoo vastustaa EU:n ulkoasiainneuvostossa kaikkia aloitteita, jotka edistäisivät Turkin EU-jäsenyyttä. Itävaltalaiset poliitikot ovat viime aikoina esittäneet kovia lausuntoja Turkista: Turkin jäsenyysneuvotteluja on luonnehdittu fiktioksi ja Turkkia diktatuuriksi. Turkki ja EU solmivat viime keväänä kiistellyn pakolaissopimuksen Eurooppaan pyrkivien pakolaisten määrän vähentämiseksi.

Yksi Syyrian kapinallisryhmittymistä aikoo aloittaa taistelut Aleppon kaupungin valtaamiseksi. Ryhmittymän ilmoitus annettiin vain muutama päivä sen jälkeen, kun kapinalliset kertoivat rikkoneensa Syyrian hallituksen saartorenkaan. Syyrian hallituksen joukot piirittivät kapinallisia Aleppossa kolmisen viikkoa. Kaupungissa on käyty kiivaita taisteluja viime päivinä.

Ainakin 21 ihmistä on kuollut rankkasateiden aiheuttamissa tulvissa Makedonian pääkaupungissa Skopjessa ja sen ympäristössä. Sunnuntain vastaisen yön rankat sateet nostivat jopa 1,5 metriä vettä kaduille. Skopjeen ja sen ympäristöön on julistettu hätätila. Voimakkaat sateet ovat koetelleet muutakin Balkanin niemimaata.

Britannian viranomaiset ovat aloittaneet petos- ja korruptiotutkinnan lentokonevalmistaja Airbusin kaupoista. Tutkinta keskittyy lentokonekaupoissa käytettyjen konsulttien epäiltyihin väärinkäytöksiin. Tutkinnan uskotaan kestävän vuosia.

Lue seuraavaksi