Pakolaisesta painin huipulle – Stevo Petrovic on ainoa suomalainen painituomari Rion olympialaisissa

Jugoslavian hajoamissodat 1990-luvulla toivat Stevo Petrovicin Suomeen pakolaisena. Nyt hän edustaa Suomea Rion olympialaisissa yhtenä maailman parhaista painituomareista. Edessä on kahdeksan päivää maailman huippuotteluiden tuomitsemista parin minuutin varoajalla.

paini
Olympiatason painituomari Stevo Petrovic Kotihallin molskin reunalla
Heikki Rönty / Yle

– Tuomarin pitää osata liikkua matolla, että on koko ajan oikeassa paikassa. Pitää myös osata arvioida, mihin suuntaan liike tulee, että ei itse jää alle ja että näkee oikealla tavalla oikeasta paikasta liikkeen.

Näin tiivistää Stevo Petrovic hyvän painituomarin ominaisuuksia. Hänet on valittu ainoana Suomesta painin olympiatuomariksi Rion olympialaisiin.

– Fiilis on mahtava. Olen unelmoinut tästä koko elämäni ja tehnyt pitkään ja kovasti työtä, että pääsen tästä. Ja nyt unelma on toteutunut, sanoo Petrovic pakahtumaisillaan onnesta.

Olympiatasontuomariksi pääseminen on tällä hetkellä huippu, johon yksittäinen painija tai tuomari voi päästä. Petrovic kertoo, että Rion kisoissa on 50 tuomaria ja karsinnat olivat kovat.

– Olin olympiakarsinnassa Mongoliassa, sitten oli euroopanmestaruuskisat Riikassa, jossa oli myös karsinta olympialaisiin. Viimein kansainvälisen painiliiton hallitus teki päätöksen Turkissa toukokuun lopussa. Olen ainut Suomen painituomari, joka on menossa olympialaisiin tämä vuonna. Viime vuosina tuomareita oli enemmän.

Parin minuutin varoajalla kahdeksan päivää

Kukaan ei vielä tiedä, kuka tuomaroi missäkin ottelussa Carioca 2-areenalla. Ottelut alkavat 14. elokuuta ja viimeinen ottelu on 21. päivä. Otteluja on satoja: kreikkalais-roomalainen paini miehille ja vapaapaini miehille ja naisille. Kaikissa on vielä kuusi painoluokkaa. Petrovic kertoo, että päivät ovat pitkiä ja ne vaativat keskittymistä ja henkistä valmiutta.

Jos Suomessa ei olisi ollut ihmisiä, jotka ovat auttaneet, niin varmasti ura olisi ollut todella vaikea - ehkä siitä ei olisi tullut mitään.

Stevo Petrovic

– Siellä on kolme mattoa ja jokaisella matolla on 16 tuomaria. Me saamme vasta 2-3 minuuttia ennen ottelun alkua tietää, kuka meistä tuomitsee seuraavan matsin. Voi olla, että on vähän pidempiä taukoja matsien välissä ja yhtäkkiä tuomarien johtaja ilmoittaa, että seuraava vuoro on sinun.

Petrovic lähtee kohti Rioa keskiviikkona ja perillä ollaan varhain torstaiaamuna.

– Pari päivää jää valmistautumiseen. Silloin voi ehkä hieman katsella paikkoja. Mutta kun työ alkaa, sitä tehdään sitten tosissaan.

ilotulitusta
Olympialaisten avajaiset olivat Riossa viikoloppuna.EPA

Ura oli katketa sotaan ja pakolaisuuteen

Petrovicin koko elämä on painia. Se on myös antanut hänelle enemmän kuin muille. Yksi päivä on piirtynyt hänen mieleensä lähtemättömästi: karkauspäivä vuonna 2000, jolloin hän saapui Suomeen pakolaisena.

Olen unelmoinut siitä koko elämäni, tehnyt pitkään ja kovasti työtä, että pääsen siihen. Ja nyt unelma on toteutunut.

Stevo Petrovic

– Aloitin tuomarinhommat Kroatiassa, entisessä Jugoslaviassa. Olen päässyt vuonna 1990 kansainväliselle painitasolle. Sitten tuli neljä vuotta kestänyt sota Kroatiassa ja olin pois tuomarinhommista. Muutettuani Serbiaan jatkoin niitä, mutta kun tulin Suomeen, piti kaikki aloittaa alusta.

Uuteen alkuun Suomessa Petrovic pääsi paikallisen pitkän linjan painimiehen, Pekka Moliisin ansiosta.

– Sydneyn olympialaisten aikaan minusta oli paikallisessa lehdessä juttu. Pekka luki sen ja tuli suoraan ovelle. Pekka vei minut ensimmäisiin kilpailuihin ja siitä se ura alkoi.

Pian kaverukset herättelivät Kajaanissa painiharrastuksen uinumasta perustamalla painiseura Kajaanin Juntan.

– Olen oikeasti painimies ja olen tehnyt siitä melkein koko elämäni. Uskon osaamiseeni ja pätevyyteeni. Mutta jos Suomessa ei olisi ollut ihmisiä, jotka ovat auttaneet, niin varmasti ura olisi ollut todella vaikea. Ehkä siitä ei olisi tullut mitään.

Kun olen lähdössä sieltä Suomeen, sanon, että olen lähdössä kotiin. Uskon kuuluvani enemmän tänne kuin sinne.

Stevo Petrovic

Petrovicin osaamiseen luotetaan laajasti.

– Olen sääntö- ja kilpailuvaliokunnan puheenjohtaja eli suorastaan painituomarien johtaja Suomessa.

Suomessa on Petrovicin johdolla tehty paljon työtä, jotta uhannut tuomaripula saataisiin selätettyä.

– Viimeiset kaksi vuotta olemme tehneet työtä, että saisimme uutta porukkaa. Uutta sukupolvea onkin tulossa. Uskon, että Suomen painituomarien taso on hyvä ja tulevaisuudessa nuoret jatkavat meidän työtämme yhtä hyvin, ellei jopa paremmin kuin me.

Suomen urheilijat marssivat avajaisissa.
Suomen joukkueen urheilijat Rion Olympialaisissa. EPA

Koti ja sydän Suomessa

– Paini on ollut myös avain kotoutumiseen, sanoo pakolaisohjaajana nykyisin työskentelevä Petrovic.

– Se on antanut minulle voimaa, että jaksan niissä tilanteissa, jotka ovat olleet haastavia ja joskus vaikeitakin. Suuri osa minun kotoutumisestani on tapahtunut painin kautta. Olen matkustanut paljon, tutustunut moniin ihmisiin, jotka ovat ottaneet minut hyvin vastaan. Ei ole ollut ikinä tunne, että olen maahanmuuttajana ulkopuolisena.

16 vuoden kotoutuminen näkyy myös niissä tilanteissa, joissa Petrovic käy vanhempiensa luona.

– Olen Kroatiasta kotoisin, mutta serbi. Käyn lomalla kotimaassa ja Serbiassakin katsomassa vanhempia. Kun olen lähdössä sieltä Suomeen, sanon, että olen lähdössä kotiin. Uskon kuuluvani enemmän tänne kuin sinne.

Petrovic on seurannut luonnollisesti myös Kroatian painiasioita. Hänen mielestään mailla on paljon yhteistä, mutta erojakin on.

– Paini on molemmissa maissa pieni laji ja molemmilla on lahjakkaita painijoita. Yksi ero on se, että Kroatiassa panostetaan enemmän painiin, rahaa liikkuu enemmän, mikä antaa heille enemmän eväitä saada parempia tuloksia. Ero on sekin, että meillä on olympialaisissa mitaliehdokkaita. Uskon, että heillä ei ole, virnistää Petrovic.