1. yle.fi
  2. Uutiset

Soutajamestari Pertti Karppinen: Pitkäjänteinen työ tuo menestyksen

Soudun kolminkertainen olympiavoittaja Pertti Karppinen muistuttaa, ettei menestykseen ole mitään ihmelääkettä; pitkäjänteinen työ, hän tiivistää. Soudussa maailman huipulle pääseminen kestää hänen mukaansa noin kahdeksan vuotta.

urheilu
Pertti Karppinen
Viisissä olympialaisissa Suomea edustanut soutaja Pertti Karppinen tuli aamu-tv:n studioon muistelemaan uraansa ja kertomaan soudusta huippu-urheilulajina. Soutukilpailu alkaa maanantaina Rion olympialaisissa.

– Soudussahan hyvä veto lähtee jaloista, mutta kyllähän se käsky lähtee ylhäältä. Jaloilla lähdetään työntämään – sitten tulevat mukaan selkä ja kädet. Ne tulevat portaittain, Karppinen kertoi huippusuorituksen syntymisestä Yle aamu-tv:ssä.

Hänen mukaansa se voittaa, joka osaa tehdä liikkeet voimakkaasti ja taloudellisesti. Sitten vain pitää saada vene liukumaan hienosti.

Karppista itseään auttoi lisäksi voitosta voittoon valtava hapenottokyky. Parhaimmillaan hänen hapenottokykynsä oli yli 7 litraa.

Soutajamestari Karppisen uran ensimmäinen tähtihetki osui vuoteen 1976 eli 40 vuotta sitten. Tuolloin hän voitti olympiakultaa Montrealissa.

Tämän jälkeen kultasadetta riitti. Karppinen voitti olympiakultaa kolmissa perättäisissä olympialaisissa: Montrealissa 1976, Moskovassa 1980 ja Los Angelesissa 1984. Hän edusti Suomea peräti viisissä olympialaisissa.

Lue seuraavaksi