1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Japanin 82-vuotias keisari on huolissaan jaksamisestaan

Kansakunnan iäkäs johtaja toivoo, että hänen työtaakkaansa voitaisiin keventää. Maan perustuslaki kuitenkin estää jo asian esittämisen.

Ulkomaat
Tokiolaiset seuraavat keisarin puhetta kadulla
Tokiolaiset seuraavat keisarin puhetta kadullaKiuoshi Ota / EPA

Japanin keisari Akihito on pitänyt harvinaisen puheen maan televisiossa.

Puheessaan 82-vuotias kansakunnan symbolinen johtaja kertoi olevansa huolissaan, kuinka hän jaksaa hoitaa keisarille kuuluvat tehtävät. Akihito on ollut sydänleikkauksessa ja hän on saanut myös hoitoa eturauhassyöpään.

Keisarin toimintakyvyn heikentyminen iän myötä on japanilaisten tiedossa ja kyselyjen mukaan lähes kaikki japanilaiset olisivat valmiit päästämään keisarin eläkkeelle.

Julkisuudessa liikkuneiden huhujen mukaan Akihito on toivonut, että kruunuprinssi Naruhito ja hänen vaimonsa voisivat ottaa ainakin osan keisarin julkisista tehtävistä hoidettavkseen. Akihito voisi myös luopua vallasta.

Keisarin vallasta luopuminen ei Japanissa kuitenkaan ole mahdollista, sillä sitä ei mainita maan perustuslaissa. Japanissa ollaan myös toisen maailmansodan kokemusten jälkeen hyvin tarkkoja siitä, ettei keisari puutu maan politiikkaan.

Keisari ei puheessaan maininnut vallasta luopumista, koska se edellyttäisi perustuslain muuttamista, mikä taas voitaisiin tulkita puuttumiseksi politiikkaan. Hän kuitenkin esitti toivomuksen, että vallansiirto voisi tapahtua joustavasti.

Pääministeri Shinzo Abe totesi keisarin puheen jälkeen, että keisarin toiveet otetaan vakavasti.

Kyseessä oli vuonna 1989 valtaan nousseen Akihiton toinen televisiopuhe. Ensimmäisen hän piti vuonna 2011 Japania koetelleen luonnonkatastrofien sarjan jälkeen.

Lähteet: AFP, BBC

Lue seuraavaksi