Viikin lehmät ja kaupunkilaiset törmäyskurssilla: rehua pilalla ja eläinten henki vaarassa

Helsingin yliopiston Viikin opetus- ja tutkimustilalla on tärvelty säilörehupaaleja ja piiloitettu niihin juomatölkkejä. Pahimmillaan alumiininen juomatölkki päätyy rehun sekaan ja viiltelee lehmän sisuskaluja.

Kotimaa
Viikin koetilan lehmiä.
Yle

Maataloustieteen laitokseen kuuluvalla Viikin opetus- ja tutkimustilalla on parhaillaan menossa säilörehun paalaus talvea varten. Tilan johtaja Miika Kahelin kertoo, että pellon reunaan säilöttyjen paalien suojamuoveja on rikottu joko ilkivaltaisesti tai sitten ajattelemattomuuksissa.

– Lapset saattavat kiipeillä niiden päällä. Ne eivät kestä sitä mylläystä, joten muovi rikkoutuu ja rehu homehtuu.

Yhdessä säilörehupaalissa on yli 800 kiloa heinää ja paketin pitää olla ilmatiivis, jotta rehu olisi käyttökelpoista.

Kahelin kertoo, että yhden paalin suojamuovin alle oli survottu kaksi alumiinista limsatölkkiä. Onneksi ne huomattiin nyt.

Jos ne olisivat päätyneet navettaan rehunsekoittimeen, joka sekoittaa ja silppuaa rehua, seuraukset olisivat voineet olla kohtalokkaat. Silloin alumiini nimittäin silppuuntuu vielä pienemmäksi ja päätyy navettaan ruokintapöydälle.

Lehmä riutuu kuoliaaksi, joten sen lopettaminen hyvässä ajoin on armollisempi vaihtoehto.

Miika Kahelin, Helsingin yliopisto

– Lehmän suu on sellainen, ettei se kauheesti maistele ja tunnustele. Siinä saattaa hyvin mennä metallinkappaleet ruuansulatuselimistöön, Kahelin kertoo.

Terävä metalli viiltelee lehmän sisuskaluja ja epäonninen eläin joudutaan lopulta lopettamaan. Se ei kelpaa teuraaksikaan.

Viikin opetus- ja tutkimustilalla on noin 140 eri ikäistä lehmää. Viime talvena yksi niistä jouduttiin lopettamaan siksi, koska sen elimistöön oli päätynyt rehun mukana alumiinia.

Kun lehmällä on elimistössään alumiinia, siitä tulee huonovointinen, se liikkuu huonosti ja lopettaa syömisen ja juomisen. Jos käytökselle ei löydy muuta terveydellistä syytä, todennäköisin syy on se, että lehmä on syönyt alumiinia.

– Tällainen lehmä riutuu kuoliaaksi, joten sen lopettaminen hyvässä ajoin on armollisempi vaihtoehto.

Maatilalla ei osata käyttäytyä

Tölkit ovat erityisen hankalia, sillä alumiini ei ole magneettinen metalli. Jos lehmä hotkaisee rehun mukana esimerkiksi rautanauloja, ne voidaan saada pois pötsistä siten, että sinne viedään magneetti. Alumiinipalasia ei saa mitenkään pois.

Kahelin ihmettelee, että ihmiset kulkevat kielloista huolimatta tilan peltojen läpi miten lystäävät ja roskaavat minkä ehtivät. Pellot ovat yliopiston tutkimusaluetta, joten kokeiden pilaantuminen ei ole pelkästään turhauttavaa. Se on myös kallista.

– Kun roskaa ja tölkkejä heitetään pellolle, niittokoneenkäyttäjä ei todennäköisesti huomaa niitä pitkän heinän seasta ja silppuaa ne mukaan.

Kahelin ymmärtää, että iso viljelysmaa elukoineen keskellä kaupunkia saattaa hämmentää urbaaneja asukkaita, mutta käytöstapoja tai sitä kuuluisaa maalaisjärkeä ei saisi unohtaa.

– Kaupunkilaisille tällainen viljelysmaa ja miten siellä pitää toimia, tuntuu vieraalta. Ajatellaan, että kun on viheralueita niin kyllähän siellä saa kulkea rauhassa. Vaikkei jokamiehen oikeudetkaan anna lupaa liikkua ennen kuin sato on kerätty pois.