1. yle.fi
  2. Uutiset

Tervon puutarha toipuu tulipalosta – kesän työt lisääntyivät kolmanneksella

Äänekoskelaisella puutarhalla tehtiin keväällä tulipalon jälkeen hartiavoimin töitä kymmenien tuhansien kesäkukan tainten pelastamiseksi. Puolen miljoonan euron vahingot eivät lannistaneet yrittäjää, ja tuhojen korjaaminen on jo pitkällä.

Kotimaan uutiset
Tervon puutarhan yrittäjä Lassi Tervo ja uusi pakkaushalli
Riina Mäentausta / Yle

Huhtikuun puolivälissä Äänekosken Konginkankaalla sijaitsevalla Tervon puutarhalla oli apeat tunnelmat. Yöllinen tulipalo tuhosi yli 400 neliöisen pakkaushallin ja sulatti kolmen kasvihuoneen päädyt.

Tervon puutarhan yrittäjä Lassi Tervo.
Riina Mäentausta / Yle

Yöpakkaset uhkasivat palelluttaa yli 70 000 kesäkukan taimet, ja tarhalla tehtiin hartiavoimin töitä, ettei kylmä pääsisi kasvihuoneisiin.

Keväällä yrittäjä Lassi Tervo uumoili, että kesästä tulee työläs. Sitä se on ollutkin.

– Kolmannes tavallista enemmän on pakkaamisessa ja lähettämisessä tehty töitä, poikkeusoloissa, mutta tuhoista on päästy kohtuudella yli.

Siitä huolimatta tunnelmat ovat valoisat. Uuden pakkaushallin runko alkaa olla pystyssä, ja ensi talvena kaikissa vaurioituneissa kasvihuoneissa kasvaa taas puutarhurin lempikukkia, pelargonioita.

Konginkankaalla tuhoutui tulipalossa 14.4.2016 puutaharhan pakkaushalli.
Tulipalo sulatti kasvihuoneiden päätyjä.Jani Ilola / Yle

Ponnistelut taimien pelastamiseksi kannatti, sillä puutarha pystyi toimittamaan asiakkaille kukat, joita oli tilattu.

– Nyt vain katsotaan eteenpäin ja yritetään laittaa rakennukset kuntoon.

Tulipalo aiheutti puutarhalle yli puolen miljoonan euron vahingot. Vaatii kaksi viikkoa raivaustyötä, ennen kuin jäljellä jääneissä kasvihuoneessa päästiin työskentelemään normaalisti.

Isoista vahingoista huolimatta yrittäjä ei lannistunut. Hän ei edes miettinyt yrityksen lopettamista.

– Kyllä se yksinyrittäjälle aika iso paukku on ollut. Nyt saa tehdä töitä entistä entistä enemmän, mutta yrittämiseen on kasvanut. Siinä on haasteensa, mutta myös vapautensa. Sen tulipalo opetti, että kaikkeen pitää varautua. Se liittyy yrittäjän riskiin.

Lassi Tervoa haastatteli Riina Mäentausta.

Lue seuraavaksi