Mielenterveyden ongelmat vievät naisia työkyvyttömyyseläkkeelle

Keskimäärin työkyvyttömyyseläke lyhentää lähes kaksi vuotta eli viitisen prosenttia jokaisen suomalaisen työuraa. Työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyjien keski-ikä on 52 vuotta.

talous
Tuntematon nainen kuvattuna selkäpuolelta istuu ikkunan takana penkillä.
Mikko Suhonen / Yle

Työkyvyttömyyseläkkeellä vietetty aika on vuosikymmenessä lyhentynyt yli neljä kuukautta eli 2,25 vuodesta 1,88 vuoteen ja sukupuolten väliset erot ovat tasoittuneet, kertoo Eläketurvakeskus.

Ero matalan ja korkean koulutustason välillä on suuri, yhä yli kaksinkertainen.

Keskimäärin työkyvyttömyyseläke vie lähes kaksi vuotta eli viitisen prosenttia jokaisen suomalaisen työurasta. 60 vuotta täyttäneet viettävät tutkimuksen mukaan jäljellä olevasta työajastaan keskimäärin viidenneksen työkyvyttömyyseläkkeellä.

Työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyjien keski-ikä on 52 vuotta.

Erikoistutkija Mikko Laaksonen sanoo, että matalammin koulutetut ovat kaikissa sairausryhmissä pidemmän ajan työkyvyttömyyseläkkeellä kuin korkeasti koulutetut. Erityisen suuri ero on tuki- ja liikuntaelinsairauksissa.

Mielenterveydelliset syyt, usein masennus, lyhentävät naisten työuria useammin kuin miesten, ja naisten työkyvyttömyyseläkeajasta lähes puolet johtuu mielenterveyden ongelmista.

Lähes kaikissa muissa sairausryhmissä työkyvyttömyyseläkeaika väheni.

Eläketurvakeskus on ensi kertaa tutkinut kattavasti työkyvyttömyyseläkkeellä kulunutta aikaa. Kohteena on työikäinen väestö vuosina 2005–2014.