Teurastamot: Halal-lihan kysyntä kasvussa – tuotantomäärät silti vielä pieniä

Ainakin viisi teurastamoa tekee suomalaisen halalin mukaisia teurastuksia. S-ryhmä ei usko tuore-halalin markkinoihin.

lihantuotanto
Halal-lihaa
Suurin osa Suomessa myytävästä halal-lihasta tulee ulkomailta.Riikka Pennanen / Yle

Suomessa toimii tällä hetkellä ainakin viisi teurastamoa, joissa tehdään suomalaisen lainsäädännön mukaisia halal-teurastuksia. Halal-teurastuksia tekeviä teurastamoita voi olla Suomessa enemmänkin, sillä teurastamoita ei hyväksytä erikseen halal-teurastuksia varten, vaan teurastamotoimijat voivat tehdä itsenäisesti sopimuksia halal-teurastuksesta teurastajien kanssa.

Halal-teurastuksia tekevien teurastamoiden osuus kaikista Suomen teurastamoista on kuitenkin pieni. Viime vuonna (siirryt toiseen palveluun) Suomessa toimi yhteensä 19 isoa 59 pientä teurastamoa. Osa teurastamoista ei ole aktiviisia.

Kotimaisen halal-lihan lisäksi halal-lihaa tuodaan Suomeen myös ulkomailta. Tarkkoja tuontimääriä ei ole saatavilla, sillä EU-lainsäädäntö ei velvoita teurastamoita tai kauppiaita ilmoittamaan millä menetelmällä eläin on teurastettu.

Yksi suurimmista lihan maahantuojista on PNM Nordic Meat. Toimitusjohtaja Gustav Salminen sanoo, että halal-lihan osuus on noin prosentti yrityksen maahantuomasta lihasta.

Teurastamot: Halal-lihan kysyntä kasvussa

Yle Uutiset kysyi neljältä suomalaiselta halal-teurastuksia tekevältä teurastamolta (Sastamalan teurastamo, Lallin Lammas, Muhniemen Lahtivaja ja Liha Hietanen Oy), onko halal-lihan kysyntä Suomessa kasvussa. Edellä mainittujen teurastamoiden lisäksi halal-teurastuksia tehdään ainakin myös Orimattilassa.

Teurastamoista arvioidaan, että halal-lihan kysyntä on kasvussa. Osa teurastamoista arvioi, että kysynnän kasvu liittyy siihen, että muslimiväestön määrä Suomessa on kasvanut.

Sastamalan teurastamosta kerrotaan, että halal-lampaan kysyntä on kasvussa. Teurastamon mukaan se liittyy siihen, että lammasta ei Suomessa ole tarjolla tasaisesti.

Tuiskulassa toimivan pienteurastamon Lallin Lampaan mukaan yleinen kysyntä on kasvanut, mutta viimeisen vuoden aikana kotimaisen halal-lihan kysyntä olisi laskenut. Syynä pienteurastamo pitää sitä, että ulkomaisen halal-lihantuonti olisi lisääntynyt.

Kymenlaaksossa toimivan pienteurastamon Muhniemen Lahtivajan yrittäjän mukaan teurastamo ei aikatauluongelmien vuoksi ole voinut lisätä halal-lihan teurastuksia, vaikka kysyntää olisi.

Sastamalassa toimivan teurastamon Liha Hietasen Oy:n toimitusjohtaja Timo Hietanen kertoo, että halal-lihan kysyntä on teurastamossa pienessä kasvussa. Liha Hietasella halal-teurastuksia on tehty muutaman vuoden ajan.

– Jos aikoinaan kysyttiin yksi ruho viikossa, nyt kysytään kahdesta kolmeen ruhoa viikossa, Hietanen sanoo.

Halal-teurastukset pieni osa teurastamoiden toiminnasta

Yle Uutisten haastattelemat teurastamot kertovat, että niiden toiminnassa halal-teurastusten osuus kaikista teurastuksista on pientä. Halal-teurastusten määrät vaihtelevat teurastamoittain prosentin luokasta alle viidesosaan.

Teurastamot kertovat, että pääosa teurastamoiden asiakkaista on Helsingissä ja Turussa.

Halal-teurastus ja tavanomainen teurastus eivät Suomessa juurikaan eroa toisistaan. Keskeisin ero on siinä, että halal-teurastuksessa avustaa aina islaminuskoinen teurastaja.

Suomessa laki edellyttää eläimen tainnuttamista ennen verenlaskua. Eviran mukaan säännöstä voi poiketa, jos tainnuttaminen ja verenlasku tehdään yhtäaikaisesti. Tällöin paikalla on oltava tarkastuseläinlääkäri.

Kaikista Ylen haastattelemista teurastamoista kerrotaan, että heidän teurastamoissaan eläimet tainnutetaan ennen verenlaskemista.

S-Ryhmä ei usko tuore-halalin markkinoihin

S-Ryhmällä on valikoimissaan muutama halal-kriteerit täyttävä lihatuote. Pakastealtaasta löytyy tällä hetkellä Uuden-Seelannin lammasta.

Muutamia vuosia sitten S-Ryhmällä oli valikoimassaan myös halal-lihasäilyketuotteita, mutta pienen kysynnän vuoksi niitä ei enää ole myynnissä.

S-Ryhmän valikoimajohtajan Antti Oksan mukaan halal-lihan kysyntä on kasvanut viime kevään aikana paikkakuntakohtaisesti joissakin myymälöissä, mutta ketjutasolla halal-lihan menekin kasvua ei vielä näy. Kysyntää on ollut Oksan mukaan enemmän paikkakunnilla, joihin on avattu vastaanottokeskuksia.

Oksa ei usko, että S-Ryhmässä olisi ainakaan vielä kaupallisesti kannattavaa ottaa valikoimiin halal-teurastettua tuorelihaa.

Keskolla ei ole saatavilla kootusti tietoa, millaista menekkiä ketjun kaupoissa halal-lihalla on. Tuotevalikoima myös vaihtelee liikkeittäin.

Lue myös:Lihakauppa on kauppaa luottamuksella – kuluttaja ei voi olla täysin varma teurastusmenetelmästä