Ekonomi ja sotilas päätyi puimurin rattiin: "Tuli  kaunis maanviljelijän tytär, joka vei jalat alta"

Mikkeliläisestä kaupunkilaispojasta Sampo Järnefeltistä ei pitänyt tulla maanviljelijää. Rakkaus maanviljelijän tyttäreen muutti kuitenkin hänen elämänsä suunnan. Ennen peltotöitä kokeiltua tulivat muun muassa toimistotyöt ja sotilaan hommat.

Kotimaa
Kouvolalainen luomuviljelijä Sampo Järnefelt
Kouvolalainen luomuviljelijä Sampo JärnefeltJuha Korhonen / Yle

Aurinko paistaa, kun luomuviljelijä Sampo Järnefelt seisoo yhdellä viljelemistään peltolohkoista Kouvolan Myllykoskella.

– Tässä on nurmea. Peltoon on tuotu muun muassa ravinnekuitua Kotkasta. Tarkoitus on muokata syysruista kylvöön. Ensi kesänä päästään puimaan.

Järnefelt on alle 40-vuotias Mikkelissä syntynyt kaupunkilaispoika, eikä tietä maanviljelijäksi määrätty ennakolta kodin perintönä.

Kyllä viljely aina toimistotyöt voittaa.

Sampo Järnefelt

Tarvittiin jotain muuta.

– Päädyin maanviljelijäksi, kun tuli kaunis maanviljelijän tytär, joka vei jalat alta, sanoo Järnefelt.

Ulkotyö voittaa toimiston

Ennen maanviljelyä kauppatieteiden maisteri Järnefelt on elämässään tehnyt toimistohommia.

Viime vuosina television katselu on jäänyt ja tilalle on tullut esimerkiksi itseopiskelu.

Sampo Järnefelt

Sotilaan ammatissa meni puolestaan yhteensä seitsemän vuotta Puolustusvoimien palveluksessa Utissa sekä myös Kosovossa ja Afganistanissa.

– En ole hetkeäkään katunut. Kyllä viljely aina toimistotyöt voittaa. Pääsee ulkona tekemään ja pyörittämään omaa toimintaa. Se on hienoa.

Järnefelt osti vaimonsa kanssa tämän sukutilan vuonna 2010. Sukutilan historia ulottuu vuoteen 1589.

– Puimuria ajoin ensimmäistä kertaa vasta kun omistin sellaisen. Päätettiin, että tämä on meidän juttu ja kaikki on mennyt hyvin.

Alussa tukena oli muun muassa talon vanha isäntä. Järnefelt ammensi tietoutta myös työskennellessään viljelyn ohessa Pro Agriassa kasvinviljelyn kehityshankkeessa.

Keikoillamme ei kannata odottaa mitään huikeaa musikaalista fantasiaa, vaan semisti noloja ja hauskoja tilanteita

Sampo Järnefelt

– Viime vuosina television katselu on jäänyt ja tilalle on tullut esimerkiksi itseopiskelu. On tärkeää, ettei takerruta vanhaan ja mennään laajalla näköalalla.

Äijäkanteleet henkireikänä

Uusia tapoja luomuviljelijä Sampo Järnefelt etsii myös yritystoiminnassa. Hän on mukana Soilfood-yrityksessä, joka toimittaa kierrätysravinteita.

– Ongelma maataloudessa on, että siitä pääsääntöisesti vapautuu enemmän hiiltä kuin siihen sitoutuu. Me pyrimme kääntämään tätä kehitystä.

Liki 120 viljelyhehtaarin kanssa työskentely teettää välillä pitkiäkin päiviä. Viljelyssä on muun muassa härkäpapua, kauraa, mallasohraa ja ruista.

Lapsiperheen isän puhe viipyilee ajanpuutteessa, kun kysytään isännän harrastuksista.

– Äijäkanteleet-yhtyeessä olen mukana. Se on kylänmiehistä koostuva kantelebändi, jossa osaaminen on lähtenyt nollasta. Keikoillamme ei kannata odottaa mitään huikeaa musikaalista fantasiaa, vaan semisti noloja ja hauskoja tilanteita.