Hyppää sisältöön

Repsottavat ikkunat riesana? Näin kunnostat vanhan ikkunan itse asiantuntijan opeilla

Ikkunoita työkseen entisöivä Marika Mattila rohkaisee vanhojen talojen asukkaita kunnostamaan ikkunansa uusien ostamisen sijaan. Monivaiheinen työ vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä, mutta onnistuu Mattilan mukaan keneltä tahansa.

1

Poista kitti

Piirrä ikkunasta havainnekuva tarkkoine mittoineen ja merkitse lasit. Poista kitti. Apuna voi käyttää kuumailmapuhallinta, mutta ole varovainen ja suojaa lasi esimerkiksi märällä pyyhkeellä.

Kuva: Yle

2

Irrota lasi, poista maali

Irrota lasi, kulmaraudat ja helat. Poista maali puitteesta kuumailmapuhaltimen ja kaapimen avulla. Tee tarvittavat puukorjaukset.

Kuva: Yle

3

Puhdista, suojaa, ruuvaa

Puhdista kulmaraudat, helat ja saranat maalista ja ruostesuojaa ne. Hio puite kevyesti ja kyllästä se raa'alla, kuumennetulla pellavaöljyllä. Ruuvaa metalliosat takaisin paikoilleen.

Kuva: Yle

4

Sellakka, aluskitti, lasitus

Sivele kittiura ja oksakohdat sellakalla. Levitä aluskitti ja paina vanhasta maalista ja kitistä puhdistettu lasi paikoilleen. Käytä puutikkuja apuna pitämään lasi paikoillaan ennen naulaamista.

Kuva: Yle

5

Kiinnitä lasi, kittaa ja maalaa

Kiinnitä lasi paikoilleen stiftinauloilla ja tee päälyskittaus. Maalaa ohuesti kolme kerrosta pellavaöljymaalilla kitin yli lasipinnalle asti. Tarvittaessa silota pinta ensimmäisen maalikerroksen kuivuttua.

Kuva: Yle

6

Pese ja asenna

Puhdista lasin pinta ylimääräisestä maalista lasikaapimella, pese ikkuna ja asenna paikoilleen. Valmista tuli!

Kuva: Yle