Repsottavat ikkunat riesana? Näin kunnostat vanhan ikkunan itse asiantuntijan opeilla

Ikkunoita työkseen entisöivä Marika Mattila rohkaisee vanhojen talojen asukkaita kunnostamaan ikkunansa uusien ostamisen sijaan. Monivaiheinen työ vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä, mutta onnistuu Mattilan mukaan keneltä tahansa.

Kotimaa

1

Kitti irtoaa ikkunan puitteesta esimerkiksi mattoveitsen avulla.
Yle

Poista kitti

Piirrä ikkunasta havainnekuva tarkkoine mittoineen ja merkitse lasit. Poista kitti. Apuna voi käyttää kuumailmapuhallinta, mutta ole varovainen ja suojaa lasi esimerkiksi märällä pyyhkeellä.

2

Kuumailmapuhallin on oiva apu maalinpoistossa.
Yle

Irrota lasi, poista maali

Irrota lasi, kulmaraudat ja helat. Poista maali puitteesta kuumailmapuhaltimen ja kaapimen avulla. Tee tarvittavat puukorjaukset.

3

Ikkunan kulmarauta.
Yle

Puhdista, suojaa, ruuvaa

Puhdista kulmaraudat, helat ja saranat maalista ja ruostesuojaa ne. Hio puite kevyesti ja kyllästä se raa'alla, kuumennetulla pellavaöljyllä. Ruuvaa metalliosat takaisin paikoilleen.

4

Kittiä kuluu vanhojen ikkunoiden kunnostustöissä.
Yle

Sellakka, aluskitti, lasitus

Sivele kittiura ja oksakohdat sellakalla. Levitä aluskitti ja paina vanhasta maalista ja kitistä puhdistettu lasi paikoilleen. Käytä puutikkuja apuna pitämään lasi paikoillaan ennen naulaamista.

5

Kittiä kuluu vanhojen ikkuinoiden kunnostustöissä.
Yle

Kiinnitä lasi, kittaa ja maalaa

Kiinnitä lasi paikoilleen stiftinauloilla ja tee päälyskittaus. Maalaa ohuesti kolme kerrosta pellavaöljymaalilla kitin yli lasipinnalle asti. Tarvittaessa silota pinta ensimmäisen maalikerroksen kuivuttua.

6

Kunnostettu vanha ikkuna on ilo silmälle.
Yle

Pese ja asenna

Puhdista lasin pinta ylimääräisestä maalista lasikaapimella, pese ikkuna ja asenna paikoilleen. Valmista tuli!