Hyppää sisältöön

Määrääkö pomo tahdin kehityskeskustelussa? Kerro kokemuksesi

Kehityskeskustelujen tarpeellisuudesta ollaan monta mieltä. Onko sinun mielestäsi kehityskeskustelusta hyötyä vai onko se pelkkä pakkopulla, jossa esimiehen ja alaisen välille ei useinkaan synny aitoa vuorovaikutusta?

Kehityskeskustelu on esimiehen ja työntekijän luottamuksellinen keskustelu tärkeistä asioista. Näin asian määrittelee Työterveyslaitos:

"Kehityskeskustelut on paikka, jossa esimies ja työntekijä yhdessä katsovat tulevaisuuteen ja tulossa olevien uusien asioiden käyttöönottoon. Keskustelussa arvioidaan ja suunnitellaan työntekoa, muutosten etenemistä, tiimin toimintaa ja talon asioita sekä sovitaan keinoista tulostavoitteisiin pääsemiseksi."

Mutta kuinkahan on todellisen vuorovaikutuksen laita? Kohtaavatko esimies ja alainen toisensa rehellisesti, aidosti ja tasavertaisesti kehityskeskustelussa?

Kehityskeskustelujen vuorovaikutusta on tutkinut Vaasan yliopistossa FM Piia Mikkola nykysuomen alaan kuuluvassa väitöskirjassa. Mikkola on selvittänyt, millä tavalla kehityskeskustelulomake vaikuttaa vuorovaikutukseen (siirryt toiseen palveluun). Onko siitä apua vai haittaa?

Mikkolan mukaan kehityskeskusteluoppaissa on joskus varoiteltu siitä, että keskustelulomakkeen käyttö muuttaa kehityskeskustelun paperinmakuiseksi ja vähentää keskustelijoiden vuorovaikutusta. Mikkolan tutkimus kuitenkin paljastaa, että lomakkeesta voi olla paljon hyötyä sekä alaiselle että esimiehelle.

Osallistu keskusteluun ja kerro kokemuksesi

Tilastokeskuksen parin vuoden takaisen selvityksen mukaan yli puolet suomalaisista palkansaajista oli osallistunut kehityskeskusteluun vuonna 2013. Minkälaisia kokemuksia sinulla on kehityskeskusteluista? Onko niistä ollut hyötyä vai onko kehityskeskustelu vain pakkopulla, muodon vuoksi järjestetty?

Teemme aiheesta juttua, ja olisi kiinnostavaa kuulla sekä työntekijöiden että esimiesten näkemyksiä kehityskeskusteluista ja myös ideoita, miten niitä voitaisiin kehittää.

Voit lähettää myös sähköpostia osoitteeseen elina.kaakinen@yle.fi.

.
.