Latva-artisokka kasvaa Suomessakin – herkuttelija saa näperrellä kuin rapukesteillä

Latva-artisokkarivistöt hämmästyttävät ohikulkijoita Turussa. Keski- ja Etelä-Euroopassa suositun kasvin viljely onnistuu myös Suomessa. Tänä kesänä saatiin huippusato.

Kotimaa
Latva-artisokkia korissa
Latva-artisokkia korissaMinna Rosvall / Yle

Yrittäjä Liisa Lindroth on tiettävästi ainoa latva-artisokan ammattimainen kasvattaja Suomessa. Kahdeksan vuoden kokeilujen jälkeen on löytynyt oikea lajike. Tämän kesän sää on ollut sopivan lämmin ja sateinen.

Ihmiset ovat hämmästyneet, että latva-artisokka kasvaa latvassa.

Liisa Lindroth

– Kävyt... tai tähkät... tai hedelmät ovat tavallista isompia. Jotain tässä vuodessa on mennyt kohdalleen, pohtii Lindroth.

Latva-artisokkapelto on herättänyt ohikulkijoissa kiinnostusta. Lindrothin Facebook-päivitys pellosta kiinnosti monia. Tosin monella ovat menneet latva- ja maa-artisokat sekaisin.

– Olen saanut lukuisia helpottuneita huokauksia, että nyt tiedetään, mistä on kyse. Ihmiset ovat hämmästyneet, että latva-artisokka kasvaa latvassa, naurahtaa Lindroth.

Latva-artisokka
Latva-artisokkaMinna Rosvall / Yle

Lehtiä dipataan ja sisus on herkkua

Latva-artisokan kuori tuntuu kovalta. Moni kuluttaja saattaa pohtia, miten ulkomaanmatkoilta tuttua kasvista valmistetaan kotikeittiössä.

Tämä on kuin kasvissyöjän rapuateria: paljon on hommaa ja vähän syömistä.

Liisa Lindroth

– Me keitämme näitä 10–15 minuuttia. Aluksi syömme pikku hiljaa lehdyköitä. Niitä voi dipata kastikkeisiin ja riipiä syötävän osan hampailla irti. Palkintona on lopulta artisokan sydän.

– Tämä on kuin kasvissyöjän rapuateria: paljon on hommaa ja vähän syömistä, Lindroth pohtii.

Ravintolat kiinnostuneita

Yrittäjä Liisa Lindroth kertoo, että latva-artisokan kasvattaminen on lähinnä harrastustoimintaa, ei suurta bisnestä. Ravintoloitsijat kaipaavat uutuuksia ja erikoisuuksia. Kysyntä on kasvussa.

– Ensimmäisten vuosien jälkeen ajattelimme, että lopetetaan. Kun vähensimme määrää, puhelimet alkoivat soida. Nyt viljelyä on lisätty joka vuosi pieniä määriä. Kysyntää on Turun ulkopuolellakin. Varsinkin pääkaupunkiseudulla on aikamoista kiinnostusta, kertoo Lindroth.

Lindroth suosittelee kasvatusta myös kotipuutarhureille.

Liisa Lindroth latva-artisokkapellolla.
Liisa Lindroth latva-artisokkapellolla.Minna Rosvall / Yle

– Ei tämä ole kovin vaikeaa, mutta pitää sietää pienet harjoittelut. Sato riippuu olosuhteista. Pitäisi olla lämmintä ja kuitenkin sopivasti kosteutta.

Riittääkö Suomen kasvukausi latva-artisokalle?

– Moni epäili, ettei riitä, mutta mukavasti on riittänyt. Keväällä kylvetään, ja elokuun alussa on sato parhaimmillaan, kertoo Liisa Lindroth.