Hyppää sisältöön

Ostatko kansainvälisistä nettikaupoista piraattitavaraa? Voit tietämättäsi tukea terroristijärjestöjä

Shoppailu kansainvälisistä nettikaupoista on tullin mukaan erittäin riskaabelia. Liikkeellä on paljon tuoteväärennöksiä ja moni antaa tietämättään tukensa terroristijärjestöille, joiden tiedetään rahoittavan toimintaansa piraattikaupalla.

Kenkiä AliExpress-nettisivustolla.

Tulliylitarkastaja Riikka Pakkanen ei uskaltaisi itse tilata mitään esimerkiksi kiinalaisista nettikaupoista. Riski joutua huijatuksi on hänen mukaansa niin suuri.

– Sivustot osataan tehdä niin luotettavan näköisiksi, että kuluttajan on vaikea välillä tunnistaa onko hän aidolla vai laittomalla sivustolla. Jos uskaltautuisin tilaamaan, tekisin ainakin salapoliisityötä ja etsisin netin keskustelupalstoilta muiden kokemuksia kyseisestä nettikaupasta ja tuotteesta, Pakkanen neuvoo.

Tullista ohjeistetaan varomaan erityisen huimia nettitarjouksia. Jos tarjous on liian hyvä ollaakseen totta, se harvoin sitä on.

– Toisaalta nykyisin tuoteväärennöksiä myydään pienilläkin alennuksilla. Alennus voi olla vain muutamia kymmeniä prosentteja eli pelkkä hintakaan ei aina kerro tuotteen aitoudesta.

Tulli voi tuhota ostoksesi

Yksityishenkilölle tuoteväärennösten ostaminen ei ole rikos. Piraattituotteen myyminen eteenpäin puolestaan on teollis- tai tekijänoikeusrikos, josta yleensä langetetaan sakkoja ja pahimmillaan kahden vuoden vankeusrangaistus.

– Vaikka tilauksista ei varsinaisesti joutuisikaan rikosoikeudelliseen vastuuseen, voi kuluttaja menettää tilaamansa tuotteen. Tulli pystyy EU:n tuomioistuimen erään ennakkotapauksen perusteella poimimaan posti- ja rahtiiikenteestä yksityishenkilöille lähetettyjä posteja ja tuhoamaan piraattituotteet.

Piraattiostoksilla tukea terroristijärjestöille

Tulliylitarkastaja Riikka Pakkasen mukaan suurin osa kuluttajista ei tiedä tilaavansa piraattituotteita. Hän kannustaa kuitenkin tarkkaavaisuuteen. Omalla shoppailullaan voi tietämättään tukea rikollisjärjestöjen toimintaa. Europolin ja EU:n tavaramerkkiviraston tutkimus vuodelta 2015 kertoo, että muun muassa terroristijärjestöt rahoittavat toimintaansa myymällä tuoteväärennöksiä.

– Isiksen tiedetään myyvän väärennettyä tupakkaa. Piraattituotteiden taakse piiloutuu usein myös lapsi- ja orjatyövoimaa, eikä tuoteturvallisuus ole luonnollisestikaan samalla tasolla kuin aidoissa tuotteissa, tulliylitarkastaja Riikka Pakkanen muistuttaa.