Sinfoniaorkesterin harpisti haltioitui yhteiskeikalla Eppu Normaalin kanssa: "Yleisö tosiaan kohahti"

Kun yhtye ehtii 40 vuoden ikään, kaikki tehdään isosti: Eppu Normaalin stadionkonsertissa oli soittamassa 90-jäseninen sinfoniaorkesteri. Harppua keikalla soittaneella Kirsti Vartiaisella on myös oma Eppu-muistonsa kerrottavana.

Eppu Normaali
Harpisti Kirsti Vartiainen nojaa Eppu Normaalin mainosjulisteeseen
Suomen menestynein kotimainen yhtye Eppu Normaali juhlisti 40-vuotista taivaltaan stadionkonsertilla Tampereen Ratinassa. Konsertti piti sisällään repullisen hittejä ja vierailevia tähtiä, kuten 90-henkisen Tampereen Filharmonian. 30 000 kuulijan joukossa liikkui toimittaja Mari Vesanummi, joka tapasi myös sinfoniaorkesterin harpistin Kirsti Vartiaisen.

Eppu Normaalin yli kolmetuntinen juhlakonsertti Tampereen Ratinassa lunasti lauantaina kriittisimpienkin Eppu-fanien odotukset. Eppujen kanssa lavalle nousi vierailevia tähtiä, joista odotetuin oli Tampere Filharmonian 90-henkinen sinfoniaorkesteri kapelimestari Santtu-Matias Rouvalin johdolla.

Hipit rautaa, Nyt reppuni jupiset ja Baarikärpänen – muun muassa nämä Eppu-hitit kuultiin yhteissoittona sinfoniaorkesterin kanssa.

Noin 30 000 katsojan edessä soittaminen oli elämys myös Filharmonian soittajille. Yleensä sinfoniaorkesteri soittaa noin 2 000 hengen yleisölle.

– Hauskaahan tämmöinen on! Ja yleisö tosiaan kohahti, kun verho putosi meidän edestä, orkesterin harpisti Kirsti Vartiainen kuvailee.

Tunnelma paikkasi sen, mikä sinfonikoilta jäi stadionilla uupumaan.

Piti vain toivoa, että joku vääntelee niitä nappuloita sopivasti.

Kirsti Vartiainen

– Stadionkonsertin ja akustisen salin erona on se, että ei oikeastaan kuule omasta soitostaan mitään. Piti vain toivoa, että joku vääntelee niitä nappuloita sopivasti.

Yhteistyö sujui Vartiasen mukaan hyvin, vaikka harjoittelemaan kokoonpanot pääsivät vasta edellisellä viikolla.

– Eputhan osaavat omat kappaleensa, ja me olimme harjoitellleet oman osuutemme. Sitten vaan soitettiin yhteen.

Äänenjohtajana toimiva Kirsti Vartiainen on soittanut Tampere Filharmonian riveissä jo vuodesta 1985. Ja kuten niin monella suomalaisella, myös hänellä on oma Eppu-muisto kerrottavaksi.

– Parikymppisenä menin kuopiolaisserkkuni kanssa Suonenjoelle festivaaleille. Siellä kuulin Eppuja – mutta silloin ne ei vielä kaivanneet harpisteja riveihinsä, Vartianen nauraa.

Eppu Normaali keikalla Tampereen Ratinassa
Mari Vesanummi / Yle