Meressä lilluu vihreää velliä kahden metrin syvyyteen – saaristo-opas huolissaan luonnon tilasta

Seppo Sällylä on liikkunut Saaristomerellä kymmeniä vuosia. Hän on nähnyt haahkojen vähenemisen ja meren rehevöitymisen. Merikotkien lisääntyminen on hyvä uutinen.

luonto
Yle Uutiset Lounais-Suomi: Merimatka Turun ja Örön välillä elokuussa 2016
Yle Uutiset Lounais-Suomi: Merimatka Turun ja Örön välillä elokuussa 2016

Saaristo-opas Seppo Sällylä on monille tuttu mies erilaisilta saaristoristeilyiltä. Hän on myös lintuharrastaja ja tuntee Saaristomeren mansikkapaikat. Bengtskärissä Sällylä on vieraillut koulupojasta saakka.

– Kävin vuonna 1972 ensimmäisen kerran Bengtskärissä. Silloin näki pohjaan saakka eli seitsemän metriä. Ei sellaisia aikoja tule enää.

Oli kuin siihen olisi kaadettu tankkiautollinen käynyttä hernekeittoa.

Seppo Sällylä

– Bengtskärin 110-vuotisjuhlapäivänä, heinäkuussa, saaren etelälahti oli nollasta kahden metrin syvyyteen vihreää velliä. Oli kuin siihen olisi kaadettu tankkiautollinen käynyttä hernekeittoa, harmittelee Sällylä.

Sällylä pohtii, että Itämeri on matala mutta saaristo on suuri.

– Saaria on 43 000, mutta meren keskimääräinen syvyys on 50 metriä. Välimerellä syvyys on 1 500 metriä, ja sinne mahtuu tavaraa paljon enemmän. Täällä rehevöityminen on ongelma, kertoo Sällylä.

Elämän kovin petolintumuutto juoksuhaudassa

Saaristomeren saarista Seppo Sällyllä mainitsee suosikeikseen rakkaan Bengtskärinsä ohella Utön ja Örön. Entinen linnakesaari avattiin yleisölle kesällä 2015. Sällylä muistelee jo armeija-aikanaan havainneensa lintuja.

Saaristo-opas Seppo Sällylä
Saaristo-opas Seppo SällyläMinna Rosvall / Yle

– Olen havainnut elämäni kovimman petolintumuuton täällä, kaivaessani juoksuhautaa, ilman kiikaria. Olisin maksanut mitä vaan, että olisin päässyt valvontatolppaan. Kahdessa tunnissa näin yli 500 petolintua, naurahtaa Sällylä.

Haahkojen kohtalo huolestuttaa

Saaristo-opas Seppo Sällylä muistuttaa, että luonto muuttuu koko ajan. Linnuston kannalta huolestuttaa haahkojen kannan romahtaminen.

Olen havainnut elämäni kovimman petolintumuuton täällä, kaivaessani juoksuhautaa, ilman kiikaria.

Seppo Sällylä

– Bengtskär on ainoa paikka, jossa haahkoilla menee erittäin lujaa. Tämän vuoden kesäkuussa oli 320 pesää. Ulkosaariston haahkakanta on romahtanut 80 prosenttia. Osa haahkoista on joutunut siirtymään sisäsaaristoon, kertoo Sällylä.

Merimetsokanta on runsastunut, samoin merikotkien määrä.

– Merikotka voi äärettömän hyvin. Kun vuonna 1981 Bengtskärin pojat olivat keväisellä saaristoreissulla, he näkivät yhden merikotkan. Se oli sen reissun kohokohta. Jos hyvin käy, niin nyt niitä voi nähdä 36 yhdellä kertaa, kertoo Sällylä.