1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Makkarankuorimekko ja homehtuneet ilmapallot – Kiinasta tilaaminen koukuttaa, vaikka välillä käy huono tuuri

Salolainen Sanni Salo ja raumalainen Jenni Talosaari ostavat usein tavaraa verkkokaupan kautta Kiinasta. Ostoksiin houkuttelevat halvat hinnat, mutta aina verkkokaupasta ei saa sitä, mitä tilaa.

Kotimaan uutiset
Kiinasta tilatut tekoripset
Olga Pihlman / Yle

Kaksi pakettia tekoripsiä on juuri saapunut postista. Ne ovat uusimmat tavarat, jotka salolainen Sanni Salo on tilannut Kiinasta. Hän katselee lähes päivittäin kiinalaisen verkkokaupan AliExpressin valikoimia.

– Ainakin joka toinen päivä tulee tilattua yksi pieni tuote, kuten esimerkiksi 30 sentin kaulakoru, kuvailee Salo ostoksiaan.

Kodin kaappien ja laatikoiden tavaroista noin puolet on ostettu netin kautta Kiinasta. Verkkokaupan tilaushistoria on venynyt jo noin 25 sivun mittaiseksi.

Kiinasta tilaamiseen Saloa houkuttelevat halvat tuotteet ja erilaiset vaatteet.

Sanni Salo
Sanni Salo tilaa Kiinasta muun muassa meikkejä.Olga Pihlman / Yle

– Jos ostan vähän erilaisempia vaatteita, niin niitä ei kadulla tule vastaan monella. Meikkejä ostan sen takia, että ne ovat halvempia. Ne voivat olla huonompia, mutta saan 30 tuotetta tyyliin samalla hinnalla, kuin jos ostaisin jonkun merkin tuotteen Suomesta, kuvailee Salo.

Mutta jos tuote on niin halpaa, herättääkö se ostajassa mitään kysymyksiä?

– Jotkut puhuvat lapsityövoimasta, mutta itse en halua ajatella sitä. En ole kuitenkaan ainoa suomalainen, joka Kiinasta tilaa tavaraa. Tietysti on ikävää, jos lapsityövoimaa käytetään. Mutta eiväthän välttämättä juuri ne tuotteet, joita olen tilannut, ole valmistettu lapsityövoimalla. Ei sitä voi koskaan tietää, Salo pohtii.

Halvat käsityötavarat houkuttelevat ostamaan

Käsityötavaraa, kehyksiä, pinnejä, virkkuukoukkuja, vaatteita ja koruja. Raumalaisen Jenni Talosaaren ostoskoriin tarttuu silloin tällöin löytöjä Kiinasta verkkokaupan kautta.

Myös hänelle hinta on tärkein syy tilata tavaraa Kiinasta.

– Olen pääsääntöisesti yrittänyt etsiä tuotteita Raumalta, mutta sitten kun pitää miettiä rahapuoltakin aina välillä, tulee tilattua paljon halvemmalla netistä, kertoo Talosaari.

Pikkuvikoja ja pitkiä odotusaikoja

Suurimmaksi osaksi Kiinasta tilatut tuotteet ovat olleet sellaisia kuin Sanni Salo on niiden ajatellutkin olevan. Toisinaan kuitenkin meikkien sävyt voivat olla vääriä, mutta se on Salon mielestä pieni vika.

– Se on pikkuvika ja sitä [meikkien sävyä] voi korjailla. Mutta vaatteissa, kun luulee välillä tilaavansa oman kokoisen tuotteen, niin se vastaakin hyvin pientä xxxxs-kokoa, kuvailee Salo.

Jenni Talosaari ja nettikaupasta Kiinasta tilattu mekko.
Jenni Talosaarta jännittää aina Kiinasta verkkokaupan kautta tilaaminen.Kati Rantala / Yle

Jenni Talosaari on huomannut, että Kiinasta tilatuissa vaatteissa voi olla todella teollinen haju. Häntä tilaaminen jännittää joka kerta.

– Kun myyjiä on miljoonia, niin et voi koskaan tietää, jos sattuu kohdalle sellainen myyjä, että tuotetta ei tulekaan. Tai että se on jotain ihan muuta kun on tilannut.

Tähän mennessä Talosaarelle ovat kaikki tuotteet tulleet perille, vaikka odotusaika on joskus venynyt kuukausiin.

Paljettimekko
Sanni Salo tilasi paljettimekon kiinalaisesta verkkokaupasta. Mekko ei ollut yhtään sellainen kuin Salo odotti sen olevan.Olga Pihlman / Yle

Pettymyksiä vaatteissa

Joskus harvoin tilattu tuote ei täytä odotuksia. Vastassa voi olla paketillinen homehtuneita ilmapalloja, kuten Valosaari muistelee. Lapsille ostetut pallot lensivät suoraan roskiin.

Tai sitten vaate voi olla täysi farssi, kuten kävi Sanni Salolle. Hän kaivaa kaapistaan esiin kullanvärisen paljettimekon.

– Kuvassa tämä näytti siltä, että mekko kimmeltää, kun valo osuu siihen. Se ei ole yhtään sen näköinen kuin kuvassa. Tässä on tosi avonainen selkä ja tämä on kuin makkarankuori. Tämä ei näyttäisi kenenkään päällä hyvältä.

Lue seuraavaksi