1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomi kärkipäätä ylikuluttajana – Ruotsi rasittaa maapalloa vielä enemmän

Global Footprint Network -tutkimuslaitos listasi maailman suurimmat ylikulutusmaat. Luxemburg ykkönen, Suomi kärkipäässä. Tänään vietetään maailman ylikulutuspäivää.

Kuva: Antti Heikinmatti / Yle

Suomi lukeutuu maailman kovimpiin ylikuluttajiin maapallon kestokyvyn kannalta, mutta aivan kärkeen Suomi ei onneksi kuitenkaan yllä. Edellä tuhlailee muun muassa Ruotsi.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Global Footprint Network -tutkimuslaitoksen listauksessa Suomi sijoittui 21:nneksi kovimmaksi ylikuluttajaksi maailman maista tuloksella 3,4. Se tarkoittaa, että suomalaisten kulutustottumuksilla tarvittaisiin 3,4 maapalloa, jotta kulutus saataisiin katettua uusiutuvilla luonnonvaroilla ja kasvihuonepäästöt  saataisiin käsiteltyä.  Kulutamme siis yli kolme kertaa maapallon kestokyvyn.

Suomea kovempia tuhlarimaita ovat naapureistamme muun muassa Ruotsi, Viro ja Latvia. Liettuan ja Slovenian kanssa olemme samoissa. Suomea paremmin sijoittuivat muun muassa Norja, Tanska, Saksa ja Alankomaat.

Maailman Luonon Säätiön WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder uskoo, että Suomen sijoitus kohenee eli ylikulutus pienenee tulevina vuosina. Se kuitenkin edellyttää Rohwederin mukaan, että hallituksen biotalousstrategia suunnataan kestäväksi biotalousstrategiaksi.

– Tärkeintä on päästä määrätietoisesti irti fossiilisista energianlähteistä eli öljystä ja hiilestä. Kierrätystä pitää lisätä ja saada kiertotaloudesta liiketoimintaa sekä vähentää ruokahävikkiä ja lihan kulutusta.

Kehitysmaat kestävimpiä

Global Footprint Network listasi Luxemburgin maailman tämän vuoden kovimmaksi ylikuluttajaksi tuloksella 9,1. Seuraavina tulevat Aruba, Qatar, Australia ja Yhdysvallat.

Maapallon kestokyvyn kannalta parhaat maat  löytyvät kehitysmaista. Tässä katsannossa Global Footprint Networkin listauskeulilla ovat Eritrea, Itä-Timor, Haiti, Bangladesh ja Pakistan. Ne kuluttavat luonnonvaroja selvästi luonnonvarojen uusiutumisvauhtia vähemmän.

Koko maailman keskiarvoluku on 1,6 eli nykyisellä kulutuksella tarvittaisiin 1,6 maapalloa kattamaan maailmanlaajuinen luonnonvarojen tarve kestävästi.

Tänään on vietetty maailman ylikulutuspäivää. Tänään 8. elokuuta maailman ihmiset ovat käyttäneet loppuun maapallon tänä vuonna tuottamat uusiutuvat luonnonvarat. Maailman ylikulutuspäivä on aikaistunut vuosi vuodelta. Viime vuonna se oli 13. elokuuta.