Berliiniläiskoira saa vapautuksen hihnasta, jos myös omistaja pärjää testeissä

Berliini pistää kuriin ja järjestykseen sekä koirat että koiranomistajat. Jos koira läpäisee tottelevaisuustestin ja omistajalla on viranomaisen myöntämä koirantalutuskortti, saa koira juosta vapaana. Uusi laki astui voimaan heinäkuun alussa.

Yle maailmalla
Mies ulkoiluttamassa koiraa.
Pertti Rönkkö / Yle

Vapaina juoksevat koirat kuuluvat Berliinissä katukuvaan, vaikka koirien vapaana pitäminen ei ole ollutkaan virallisesti sallittua.

Kolmen ja puolen miljoonan ihmisen kaupungissa kaikkien on tultava toimeen kaikkien kanssa. Koirat oppivatkin pennusta alkaen, että jalkakäytävän reuna on pyhä eikä ajotielle astuta ilman omistajan lupaa. Koira seuraa isäntää eikä päinvastoin.

– Olen koirantalutuskortin kannalla, koska on paljon sellaisia ihmisiä, joille ei saisi antaa koiraa lainkaan, sanoo Fuggerstrassella Schönebergissä Lola-koiraansa ulkoiluttava berliiniläismies.

Lola.
Lola.Pertti Rönkkö / Yle

Uusi, nykyistä tiukempi koiralaki on hänen mielestään tarpeellinen siksikin, että Berliinissä on paljon ihmisiä, jotka pinnaavat koiraveron maksamisessa.

Myös terhakan terrieri Bogon kanssa kävelyllä oleva schönebergiläismies pitää talutuskorttipakkoa hyvänä uudistuksena vaikka ulkoiluttaakin itse koiraansa aina hihnassa.

– Normaalistihan koirat eivät saisi juosta vapaina, mutta kukapa täällä välittäisi. Saksassa ei kukaan noudata muutoinkaan lakeja ja määräyksiä, mies huokaisee.

Bogo.
Bogo.Pertti Rönkkö / Yle

Vihaiset koirat ovat Berliinissä harvinaisuuksia. Yhtä harvinaista alkaa olla liukastuminen koirankakkaan, ainakin Schönebergin alueella. Kaupunginosat kuitenkin eroavat toisistaan.

Tottelevaisuus on vapauden edellytys

Vaikka koira-asiat ovat Berliinissä periaatteessa hyvässä järjestyksessä, on parlamentti päättänyt vuosia kestäneen valmistelun jälkeen uudesta koiralaista. Laki asettaa vaatimuksia sekä koiralle että isännälle.

Monien koiraihmisten mielestä uusi laki turvaa tärkeimmän: koirat saavat senkin mukaan juosta kaupungin keskustassa vapaina, mutta koiran ja sen isännän tai emännän on ensin läpäistävä testi.

Koiran kohdalla on toteltava omistajansa käskyjä siltä seisomalta. Kun omistaja siis komentaa koiraa pysähtymään tai käskee luokseen, on sen toteltava heti.

Kun koiran ohi pörhältää lenkkeilijä tai meluisa lapsikatras, eivät sen hampaat saa olla irvessä tai selkäkarvat pystyssä.

Isännän on puolestaan hallittava perustiedot koiran anatomiasta, terveydestä ja käyttäytymisestä sekä tunnettava eläinsuojelulaki siltä osin kuin se liittyy koiriin.

Kun molemmat ovat läpäisseet testin, saa omistaja koirantalutusluvan ja koira vapautuksen hihnapakosta. Reputtanutta koiraa taas on pidettävä kiinni aina, kun liikutaan kotipiirin ulkopuolella.

Jos koira on ollut samalla omistajalla vuosia eikä koirasta löydy kielteisiä tietoja, saa isäntä talutusluvan ilman testiäkin.

Testejä tarkastavat viranomaisten hyväksymät koirien kouluttajat. Paikasta riippuen testit ja niiden perusteella myönnettävä koirantalutuslupa maksavat 80–150 euroa.

Koiran nahan alle on asennettava tunnistustiedot sisältävä mikrosiru ja pannasta pitää löytyä koiran ja omistajan tiedot.

Siltä varalta, että koira esimerkiksi käy jonkun kimppuun tai aiheuttaa onnettomuuden, on omistajan otettava vastuuvakuutus. Sen omavastuuosuus saa olla korkeintaan 500 euroa, ja sen on korvattava koiran aiheuttamat vahingot miljoonaan euroon asti.

Eikä vihaisiksi luokiteltujen koirienkaan vapaus ole välttämättä kokonaan menetetty: koira voi saada vapautensa takaisin, jos se läpäisee käyttäytymis- ja tottelevaisuuskokeen. Berliinin kaupunki toivoo, että tämä auttaa löytämään aggressiivisuuden takia eläinkoteihin tuoduille koirille uusia omistajia nykyistä helpommin.

Taistelukoirilla oltava liikennevälineissä kuonokoppa

Taistelukoirien hihnapakkoon uusi laki ei vaikuta, vaan se pysyy voimassa. Taistelukoirilla hihnan pituus saa olla julkisilla paikoilla liikuttaessa korkeintaan metrin mittainen, ja omistajalta vaaditaan aina talutuslupa. Taistelukoiralla on myös oltava kuonokauppa silloin, kun se liikkuu omistajansa kanssa julkisissa liikennevälineissä.

Charlie.
Charlie.Pertti Rönkkö / Yle

Englanninbulldoggi Charlietaan Viktoria Luise-puistossa ulkoiluttavan avioparin mielestä taistelukoiria koskevat erikoismääräykset ovat sanahelinää:

– Ei lainsäätäjä voi määrätä, mikä on taistelukoira. Sellainen on puhdasta typeryyttä. Kaikki riippuu koiran kasvatuksesta sekä koiran ja omistajan väleistä. Mäyräkoirastakin voi kouluttaa taistelukoiran, jos niin haluaa.

Aviopari viittaaja tilastoon koiranpuremista Berliinissä, jossa mäyräkoirat kuuluvat kärkiryhmään.

Asteittain voimaan astuva uusi koiralaki kieltää koirataistelut sekä pentujen myynnin kaduilla ja kirpputoreilla. Pimeä koirakauppa on ollut tähän asti yleistä. Kauppiaat ovat tulleet useimmiten Puolasta.

Kakat poimittava sakon uhalla

Uuden lain tavoitteena on myös siistimpi Berliini. Koiran kanssa liikkuessaan omistajan on aina pidettävä mukanaan koirankakkapussia. Jos pussia ei poliisin tai muun järjestysviranomaisen yllätystarkastuksessa löydy, joutuu maksamaan rikesakon.

Uuden lain mukaan ammatikseen koiria ulkoiluttavilla ”dogwalkereilla” voi olla kerralla hihnan päässä korkeintaan neljä koiraa. Kunkin kaupunginosan parlamentti voi päättää, mihin koiria saa viedä ja mitkä alueet ovat koirilta kokonaan kiellettyjä.

Kaupunginosaparlamenttien odotetaan antavan päätöksiä syksyn mittaan.