Hallit täyttyivät ja tilastokäppyrät lähtivät nousuun – Keuruun talous elpyy muuta maakuntaa nopeammin

Keuruun seudun talous elpyy muuta maakuntaa, jopa Jyvässeutua nopeammin. Kaupunki on toipunut hyvin parin vuoden takaisesta varuskunnan lakkauttamisesta. Lakkautus vei mukanaan kolmisensataa työpaikkaa.

Keuruu
Yritysten liikevaihdon kehitys - taulukko kertoo, että Keuruulla yritysten liikevaihto kehittyy Jyväskylää ja koko maata nopeammin.
Yle

Keuruun seudun talouden vauhdikkaammasta elpymisestä kertoo esimerkiksi teollisuustilojen kysynnän kasvu. Kaupungin omistamat tyhjillään seisoneet teollisuushallit ovat täyttyneet kesän mittaan. Viimeisin vuokralainen on KSB Finland Oy, joka siirtää kaikki toimintonsa Mäntästä Keuruulle.

Vielä tyhjillään oleva teollisuushalli.
Keuruun kaupungin omistamat teollisuushallit seisoivat tyhjillään, mutta ovat kuluvan kesän mittaan alkaneet täyttyä yrityksistä. Matti Myller / Yle

Pumppuja ja nesteensiirtojärjestelmiä teollisuuden tarpeisiin toimittava KSB Finland on kansainvälinen yhtiö, joka toimii Suomessa muun muassa Mäntässä. Nyt uusia, suurempia toimitiloja etsittiin Mäntän lähistöltä, jotta vanhat työntekijät voivat siirtyä yhtiön mukana.

Keuruulla houkuttelivat paremmat tilat ja keskeinen sijainti.

– Keuruulla alihankintaketju on vahva. Sitä ei missään nimessä sovi vähätellä. Myöskin näkisin sen maantieteellisen lokaation: Suomen teollisuus on kuitenkin niin pohjoisessa, kuin etelässä, kuin idässä kuin lännessäkin. Keuruu on logistisesti optimipaikalla, muotoilee yhtiön toimitusjohtaja Tuomas Karhu.

Vaaka kallistui Keuruun suuntaan osittain kaupungin aktiivisuuden ansiosta.

– Neuvotteluyhteys oli asiallinen ja hyvin nopea. Keskusteleminen oli helppoa, siitä kiitos kaupungille, toteaa yksikönpäällikkö Veijo Jokinen KSB Finlandista.

Varuskunnan lakkauttaminen takana päin

Pitkään alamaissa roikkunut talous on osoittanut kuluvana kesänä elpymisen merkkejä. Keuruulla kasvu on ollut koko maata, jopa Jyvässeutua nopeampaa. Tilastot saavat Keuruun kehittämisyhtiön Keulinkin toimitusjohtajan Nea Kontoniemen tyytyväiseksi.

Kehittämisyhtiö Keulinkin toimitusjohtaja Nea Kontoniemi
Toimitusjohtaja Nea Kontoniemi Kehittämisyhtiö Keulinkista. Marika Matalamäki / Yle

Varuskunnan lakkauttaminen Keuruulta vei mukanaan kolmisensataa työpaikkaa. Enää Keuruu ei ole riippuvainen yhdestä toimijasta. Keuruun vahvuus on Kontoniemen mukaan pienet yritykset. Kaupungissa on perheyrityksiä, joissa sukupolvenvaihdos on joko menossa tai se on jo tehty.

– Meillä on erittäin monipuolinen mikro- ja pk-yrityssektori. Keuruu ei ole siten yhden piipun varassa ja elinkeinosektori on monipuolinen eli aina joku jalka vetää, Kontoniemi sanoo.

Myös Keuruulle perustetulla vastaanottokeskuksella on ollut oma osansa.

– Sillä on totta kai osasyynsä tilastolukuihin ja hyvään tuntumaan. Sieltä tulee merkittäviä suoraa ostoa, välillistä ostoa. Työpaikat ja toimeliaisuus on lisääntynyt valtavasti kun on kyse isosta, uudesta joukosta keuruulaisia kyse, Kontoniemi luettelee.

Keuruun kaupunginjohtaja Hannu Mars on toiveikas tulevan suhteen. Takana on paljon tehtyjä töitä.

– Keuruu on investoinut tosi raskaasti viime vuosina, on tehty ihan oikeita asioita. Olemme halunneet luoda hyvää perusinfraa. Meillä on investointibuumi takana, kaikki on valmista ja tästä mennään eteenpäin. Keuruulla on elinvoimaa ja odotukset ovat suuret, kaupunginjohtaja summaa.

Kuvassa Veijo Jokinen yksikönjohtaja, Tuomas Karhu KSB Finland Oyn toimitusjohtaja ja Hannu Mars Keuruun kaupunginjohtaja
KSB Finlandin Veijo Jokinen ja Tuomas Karhu Keuruun kaupunginjohtaja Hannu Marsin kanssa kaupunkiin muuttavan yhtiön ovella. Marika Matalamäki / Yle

_Keuruulla haastattelut teki toimittaja Matleena Ylikoski. _