1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Seinäjoen asuntomessut pääsi tavoitteisiin ja uimarannalle uinut turvesaarikin käännettiin positiiviseksi pöhinäksi

Seinäjoella asuntomessut saavat yleisöltä hyvän arvosanan. Myös järjestäjät ovat tyytyväisiä. Kävijöitä messuilla oli 130 000 ja messut saivat aikaisempaa enemmän huomiota sosiaalisessa mediassa. Maanantaina messualueella pantiin jo paikkoja vauhdilla kuntoon tulevia asukkaita varten.

Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Asuntomessut Seinäjoella päättyivät sunnuntaina. Maanantaina aamupäivällä messualueen purkutyöt olivat täydessä vauhdissa.

C Nyt pitää varmistaa, että keskiviikkoon kello 16 mennessä täällä paikat ovat sillä mallilla, että asukkaat pääsevät muuttamaan koteihinsa, toteaa projektipäällikkö Kirsi Joensuu.

Sekä Joensuun että Suomen Asuntomessujen toimitusjohtajan Harri Tuomaalan mukaan Seinäjoen asuntomessut onnistuivat hyvin. Messujen väliraportin mukaan yli 96 prosenttia messuvieraista piti messuja erinomaisina tai hyvinä.

Kirsi Joensuu Kuva: Pasi Takkunen/Yle

– Meille tärkeintä on se, että yleisöpalautteesta on noussut esiin tyytyväisyys messujen sisältöä kohtaan, koska juuri se oli tavoitteemme - tarjota laadukasta ja kiinnostavaa sisältöä asiakkaille.

Seinäjoen asuntomessuilla ei ollut virallista kävijätavoitetta. Saavutettuun noin 130 000 kävijän määrään järjestäjät ovat hyvin tyytyväisiä. Kävijöitä oli saman verran kuin Hyvinkään asuntomessuilla ja pari-kolme tuihatta enemmän kuin Kokkolassa.

– Näiden vertailukohteiden perusteella voimme olla tyytyväisiä Etelä-Pohjanmaalla, toteaa Joensuu, jonka mukaan virallinen kävijämäärä vahvistetaan noin kuukauden kuluessa.

Yllätys ui rantaan

Asuntomessujen 31 päivän aikana ehti sattua ja tapahtua kaikenlaista. Kirsi Joensuun mukaan kaikki sujui kuitenkin alusta loppuun hallitusti.

– Ensimmäisen viikon aikana paransimme mm. opasteita, totesi Joensuu, jonka mukaan pitkän messutapahtuman etu on se, että jos jotain korjattavaa tulee vastaan, siihen ehditään reagoida.

Turvelautta ajelehti Asuntomessujen uimarannalle Seinäjoella. Kuva: Anna Wikman/Yle

Suurin yllätys odotti yhtenä aamuna Kyrkösjärven rannassa messualueen uimarannalla, jonne oli ilmestynyt saari.

– Silloin totesin, että kaikkeen ei voi varautua, nauraa Joensuu.

Tekojärven turvesaari toi asuntomessuille paljon huomiota sosiaalisessa ja perinteisessäkin mediassa ja sitä järjestäjät osasivat arvostaa. Seinäjoen asuntomessut olivat näkyvästi esillä sosiaalisessa mediassa. Sosiaalisen median kampanjoiden määrä moninkertaistui aiempiin vuosiin verrattuna.

– Facebook alkoi jossain vaiheessa rajoittamaan meidän näkyvyyttämme ja siksi piti olla välillä pari päivää hiljempaa, summaa Joensuu syntynyttä pöhinää.

Ei pahoja kolhuja

Asuntomessualueen 35 omakotitalon, 28 kerrostaloasunnon ja 12 rivitaloasunnon asukkaat voivat messujen järjestäjien puolesta muuttaa uusiin koteihinsa jo keskiviikkona.

– Kaikista tärkein onnistumisemme on se, että kaikki pääsevät muuttamaan valmiiseen kotiin, pihat ovat valmiit ja koko alue on täysin valmis, iloitsee projektipäällikkö Joensuu.

Mitään isoja vahinkoja ei ole messukohteissa tapahtunut, vaikka 130 000 kävijää on kulkenut niiden läpi. Jos jotain jälkeä on, se hoituu kuntoon kitillä ja maalilla, lupaavat messujärjestäjät. Asunnot tutkitaan tarkasti ennen asukkaiden muuttoa.

– On myös kohteita, joissa ei tarvitse tehdä yhtään mitään. Kunhan vain tarkemmin siivotaan ja puhdistetaan paikat, niin kaikki on ehjänä.

Kuva: Olli Koski/Yle

Helppo muutto

Yksi messualueen tulevista noin 250 asukkaasta on Katariina Rintala. Hän aikoo muuttaa heti keskiviikkona uuteen omakotitaloonsa messualueen pohjalaistalokortteliin. Hänelle muutto ei ole mikään mahdoton urakka.

– Minullahan on talo jo siinä mielessä sisältä valmis ja sisustettu, että siellä on kaikki omat huonekalut, matot ja verhot valmiina odottamassa. Muuttokuormassa tarvitsee viedä vain omat henkilökohtaiset tavarat kuten vaatteet ja astiat.

Rintala pääsee muuttamaan unelmiensa taloon, jossa hän on viettänyt paljon aikaa jo messujen aikana. Rintala on ollut viikonloppuisin itse esittelemässä rakennuttamaansa KimaraKatarinaa messuyleisölle. Se on ollut palkitseva kokemus.

Pohjalaistalokorttelista on tullut paljon myönteistä palauatetta. Rintala kertoo, että monen messukävijän mielestä se on koko messualueen "parahinta paikkaa".  Myös Rintalan talo on saanut myönteistä huomiota.

– Oli  kiva saada palautetta, kävijät olivat innostuneita ja kiinnostuneita talosta. Lisäksi oli hauska tavata valtava määrä eri puolilta Suomea tulevia ihania ihmisiä, ynnää Rintala asuntomessukokemuksiaan.