1. yle.fi
  2. Uutiset

Aleppossa valmistaudutaan suurtaisteluun – viimeisetkin ruokavarastot loppumassa

Syyrian armeija ja sitä vastustavat kapinalliset vahvistavat voimiaan Aleppossa. Samaan aikaan avustusjärjestö kertoo, ettei kaupungissa ole enää ruokaa, jota taistelujen keskelle loukkuun jääneet siviilit voisivat ostaa.

Syyria
Syyrian armeijan sotilaita Aleppossa heinäkuussa.
Syyrian armeijan sotilaita Aleppossa heinäkuussa.EPA

Syyrian armeija ja kapinalliset sanovat valmistautuvansa ratkaisevaan taisteluun Aleppon suurkaupungin herruudesta.

Kapinalliset onnistuivat viikonloppuna murtamaan armeijan kuukauden kestäneen saartorenkaan kaupungin ympäriltä. Aleppon tuhannet saarron keskellä olleet asukkaat ovat silti saaneet vain niukasti apua, sillä kuljetusreitit ovat edelleen liian vaarallisia taisteluiden keskellä.

Aleppon saarron mursi kapinallisryhmä, joka käyttää itsestään nimeä Valloittaja-armeija, kertoo uutiskanava al-Jazeera (siirryt toiseen palveluun). Valloittaja-armeijaan kuuluu mm. Fatah al-Shamin rintama, joka oli aiemmin terrorijärjestö al-Qaidan Syyrian-osasto ja tunnettiin nimellä al-Nusran rintama.

Valloittaja-armeija sanoo kaksinkertaistavansa taistelijoidensa määrän Aleppossa. Kapinalliset saivat kaupungin saarron murtamisen yhteydessä haltuunsa suuren asevarikon, jossa oli mm. panssaroituja ajoneuvoja, telatykkejä, raketteja ja kuorma-autoja, kertoo al-Jazeera.

Samaan aikaan hallituksen joukot vahvistavat voimiaan Aleppossa. Kaupunkiin on tullut iranilaisia joukkoja sekä armeijaa tukevan libanonilaisen Hizbollah-järjestön taisteljoita.

Taistelua Alepposta on käyty sisällissodan alkuajoista, vuodesta 2011 lähtien. Hallituksen joukot ovat olleet lähellä saada koko kaupungin hallintaansa. Jos tämä toteutuisi, Syyrian johdolla ei olisi enää tarvetta rauhanneuvotteluille, arvioi al-Jazeeran asiantuntija.

Siviilit saarroksissa

Armeijan saarto on estänyt avustuskuljetukset Aleppon kapinallisalueille. Kun kapinalliset tekivät viikonloppuna hyökkäyksensä, he puolestaan katkaisivat armeijan huoltoyhteyksiä.

Tiedotusvälineissä arvioitiin jo, että siviilit armeijan hallitsemilla alueilla olisivat nyt saarrossa, mutta ilmeisesti armeija on onnistunut järjestämään vaihtoehtoisia reittejä kuljetuksille.

Joka tapauksessa siviilien asema rajujen ja mahdollisesti entisestään kiihtyvien taisteluiden keskellä on erittäin vaikea. Tilannetta pahentavat Syyrian ilmavoimien ja niitä tukevien venäläisten koneiden ilmaiskut, jotka ovat mm. tuhonneet useita kaupungin sairaaloita.

Uutistoimisto Reutersin haastattelema avustusjärjestö Mercy Corpsin tiedotuspäällikkö Christy Delafield kertoo, että Aleppoon tuodut ruokatarvikkeet riittävät enimmillään kahdeksi viikoksi. Hänen tietojensa mukaan kaupungin torit on suljettu, koska mitään myytävää ei enää ole ja kaupungista ei enää voi ostaa ruokaa.

Lähteet: Al-Jazeera, Reuters, AFP

Lue seuraavaksi