Konsultista kädentaitajaksi – kaikki ikkunoiden entisöijät ovat alanvaihtajia

Perinnerakentaminen houkuttelee aikuisia alanvaihtajia. Ikkunaentisöijille on tällä hetkellä myös töitä tarjolla paljon enemmän kuin pieni ammattikunta ehtii tekemään.

Marika Mattila entisen kesämökkinsä, eli nykyisen kotinsa pihamaalla. Kuva: Yle

Marika Mattila osti miehensä kanssa kesäasunnon Uudenmaan ja Varsinais-Suomen rajalta Suomusjärveltä kuusi vuotta sitten. Kesäasunnon remontti eteni ja maalaiselämään ihastunut helsinkiläinen viestintäkonsultti huomasi pitävänsä erityisesti ikkunoiden kunnostamisesta.

– Tämä elämäntapa vei mukanaan. Aloin miettiä, että miten voisin asua, elää ja työskennellä maaseudulla pysyvästi, ettei tarvitsisi palata maanantaiaamuiksi kaupunkiin. En ollut koskaan kuullut ikkunaentisöijän ammatista, mutta sellainen löytyi netistä ja kävin kurssin.

Alanvaihtaja ei ole kummajainen nykyisessä ammattikunnassaan, päinvastoin.

– Ikkunaentisöijien yhdistyksessä on noin 50 jäsentä. Heistä kaikki ovat aikuisia ammatinvaihtajia ja puolet tekee tätä nyt päätoimisesti. Joukossa on akateemisesti koulutettuja ihmisiä, IT-alalta tulleita, tarhantätejä, veturinkuljettaja, graafinen suunnittelija, pitopalveluyrittäjä ja niin edelleen.

Positiivisten näkymien alat kiinnostavat aikuisopiskelijoita

Eri aikuisoppilaitoksista kerrotaan, että varttuneemmat opiskelijat hakeutuvat useimmiten aloille, joilla on töitä tarjolla. Esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon suoritti vuonna 2014 yli 5 000 aikuisopiskelijaa. Tuoreempaa koko maan kattavaa tilastoa ei ole tarjolla.

Oppilaitoskohtaisista tiedoista ilmenee, että sosiaali- ja terveydenhoitoala on kuluvan vuoden hakijamäärällä mitattuna kärkikolmikossa ainakin Amiedussa, Luksiassa ja Omniassa.

Tällä hetkellä suosiotaan kasvattavat esimerkiksi Omniassa erityisesti kauneudenhoitoalan sekä kiinteistöpalveluiden perustutkinnot. 

"Elämä tuntuu oman kokoiselta ja näköiseltä"

Aikaisemmin Helsingissä viestintäkonsulttina työskennellyt Marika Mattila ei ole katunut alanvaihtoa. Sisävessaton kesäasunto on muuttunut ympärivuotiseksi kodiksi.

Marika Mattila tekee töitä kotinsa pihapiirissä sijaitsevalla verstaalla. Kuva: Yle

– Elämä tuntuu oman kokoiselta ja näköiseltä, nyt olen oman elämäni toimitusjohtaja. Jos haluan vaikka ottaa lounaan jälkeen nokoset pihakeinussa, niin sitten otan, ja jatkan töitä pidemmälle iltaan. Uskon, että touhuan ikkunoiden kanssa lopun ikäni.

Alanvaihtaja rohkaisee muitakin hyppäämään tuntemattomaan, jos vain yhtään siltä tuntuu.

– Jos jatkuvasti tuntuu siltä, että joku hiertää, niin kannattaa heittäytyä haaveilemaan. Mitä tekisit, jos ei olisi pakko tehdä mitään? Rohkaisen muitakin uuteen. Itsetarkoitus se ei ole, mutta jos siltä tuntuu, niin mene ja tee!