1. yle.fi
  2. Uutiset

Kielitaidoton yritti tehdä rikosilmoituksen Saksassa – joutui viikoksi pakolaiskeskukseen

Kiinalaismies joutui saksalaisen byrokratian riepottelemaksi. Mies oli täysin kielitaidoton, eivätkä saksalaispoliisit edes tienneet, mitä kieltä hän puhui.

Ulkomaat
Saksalainen komissaari
Holger Holleman / EPA

Kiinalaismiehen Euroopan-matka ei mennyt aivan suunnitelmien mukaan, kertoo Westdeutscher Rundfunk (siirryt toiseen palveluun).

Mies oli tullut turistimatkalle Eurooppaan, mutta joutui ryöstön kohteeksi Saksan Heidelbergissä. Sen sijaan, että hän olisi mennyt poliisiasemalle tekemään rikosilmoituksen, hän oli päätynyt toisen viranomaistahon luokse, mahdollisesti paikalliselle kaupungintalolle.

Siellä hän kielivaikeuksien vuoksi onnistui hakemaan turvapaikkaa sen sijaan, että olisi tehnyt rikosilmoituksen.

Turvapaikanhakijana hän päätyi vastaanottokeskukseen Dülmeniin. Siellä mies joutui olemaan viikon. Tuona aikana hänelle tehtiin muun muassa perusteellinen terveystarkastus.

Saksan Punaisen ristin ylläpitämän vastaanottokeskuksen johtaja ihmetteli kuitenkin miehen tyylikkäitä vaatteita ja kenkiä, jotka erottivat hänet muista turvapaikanhakijoista. Johtajalla ei ollut aavistustakaan, mitä kieltä mies puhui, mutta arveli sen olevan jotain kiinaan liittyvää.

Hän kysyi neuvoa paikallisesta kiinalaisesta ravintolasta, jossa neuvottiin yrittämään mandariinikiinaa. Tämän neuvon ja älypuhelimen kielenkääntäjäohjelman avulla mieheen saatiin viimein yhteys. Tämä kertoi, että hänet oli ryöstetty, eikä halunnut turvapaikkaa. Sen sijaan hän halusi jatkaa matkaansa Ranskaan ja Italiaan.

Miehen vaikeudet saksalaisen byrokratian kanssa eivät loppuneet vielä tuolloinkaan, sillä hänen passinsa oli otettu pois. Lisäksi hänen täysin laillinen maahantuloviisuminsa oli onnistuttu tallentamaan väärään kohtaan, joten viranomaisilta kesti aikaa löytää hänen tietonsa.

Lopulta kiinalaismies pääsi jatkamaan Euroopan kiertomatkaansa. Dülmenin vastaanottokeskuksesta hän poistui kohteliaasti, nostamatta meteliä kohtelustaan.

Mies kuitenkin sanoi kuvitelleensa Euroopan toisenlaiseksi.

KORJAUS 8.8.2016 klo 17:10: Täsmennetty tietoa siitä, että mies ei mennyt poliisiasemalle, kuten jutussa aiemmin kerrottiin, vaan toisen viranomaisen luokse, missä hän vahingossa haki turvapaikkaa.

Lähteet: WDR

Lue seuraavaksi