1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liikenne

Hävittäjät kismittävät mökkiläisiä – "Ihan hirveää se melu!"

Puolustusvoimien hävittäjät tuntuivat lentävän mökin yli ristiin rastiin päivittäin. Näin tilannetta kuvailee nurmeslainen mökkiläinen. Ongelmaan kuitenkin auttoi asian ottaminen puheeksi Karjalan lennoston kanssa.

liikenne
Karjalan Lennoston Hornet-hävittäjä nousee ilmaan Rissalasta.
Keijo Salokangas / Yle

Nurmeksen yllä lentävät puolustusvoimien hävittäjät ovat aiheuttaneet päänvaivaa alueen mökkiläisille. Margit Hyttinen on miehensä kanssa katsellut monet kerrat, kuinka koneet lentävät Kynsiniemellä sijaitsevan mökin yllä.

– Kerran ihmettelin, että mikä on kun päätä särkee ja korvat on lukossa. Juoksin ulos, ja siellä oli hornetit lentämässä. Ihan hirveää se melu! Hyttinen kuvailee.

Hyttinen kertoo, että viime vuosina hävittäjiä on tuntunut lentävän aikaisempaa useammin.

– Koneet tuntuvat lentävän ristiin rastiin päivittäin.

Hävittäjät lentävät lähes päivittäin

2012 käynnistyneen puolustusvoimauudistuksen jälkeen lennot ovat todella lisääntyneet Pohjois-Karjalan alueella, kertoo Karjalan lennoston esikuntapäällikkö everstiluutnantti Joni Mahonen.

Kerran ihmettelin, että mikä on kun päätä särkee ja korvat on lukossa. Juoksin ulos, ja siellä oli hornetit lentämässä. Ihan hirveää se melu!

Margit Hyttinen

– Karjalan lennosto sai uudistuksen myötä noin 30 prosenttia enemmän kalustoa entiseen verrattuna. Lentojakin on ollut konemäärän lisääntymisen vuoksi hieman enemmän.

Mahonen myös vahvistaa, että Karjalan lennoston koneet ovat ilmassa arkipäivisin lähes päivittäin. Harjoituksien aikana voidaan lentää myös iltaisin ja viikonloppuisin.

Karjalan lennostoon on Mahosen mukaan tullut muutamia valituksia hävittäjien aiheuttamasta melusta. Ääni on voinut aiheuttaa haittaa esimerkiksi eläimille.

Ratkaisu löytyi puhumalla ongelmasta

Margit Hyttinen kertoo, että myös heidän naapurinsa alkavat olla kypsiä hävittäjien ainaiseen seuraan. Hyttinen sai kuitenkin ymmärtäväisen vastaanoton ilmoitettuaan kokemastaan haitasta Puolustusvoimille useampaan kertaan.

Ennen juhannustakin soitin, että saisimmeko silloin grillata rauhassa ilman melua, ja sieltä luvattiin, että silloin ei lennetä.

Margit Hyttinen

Hyttiselle sanottiin, että mökin yli lentämistä koetetaan vähentää ja harjoitusalueita yritetään käyttää tasapuolisemmin niin, ettei aina lennettäisi samasta kohtaa.

– Ennen juhannustakin soitin, että saisimmeko silloin grillata rauhassa ilman melua, ja sieltä luvattiin, että silloin ei lennetä, Hyttinen naurahtaa.

Karjalan lennoston esikuntapäällikkö everstiluutnantti Joni Mahonen sanoo, että lennot suunnataan harvaanasutuille alueille.

– Meille voi ilmoittaa, jos lentotoiminnasta on suurta haittaa. Vältämme lentämistä asutuskeskusten päällä. Emme halua tahallamme aiheuttaa kenellekään haittaa.

Lue seuraavaksi