1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Esikoislestadiolaiset kyllästyivät naispappeihin – kastavat itse lapsia ja jakavat ehtoollista ilman kirkon lupaa

Esikoislestadiolaiset ovat törmäyskurssilla luterilaisen kirkon kanssa. Herätysliikkeen jäsenet jakavat ehtoollista ja kastavat lapsia ilman kirkon antamia valtuuksia kirkon maallistumisen takia.

Kuva: Heikki Kiseleff / Yle

Esikoislestadiolaiset ovat tänä kesänä alkaneet kastaa lapsia ja jakaa ehtoollista rukoushuoneissaan ilman pappia.

– Joitakin kasteita on toimitettu maallikkovoimin. Sananpalveljat ovat kastaneet lapsia. Ehtoollista aletaan jakaa syksyn aikana, lahtelainen sananpalvelija Veli-Matti Koskimaa esikoislestadiolaisesta liikkeestä kertoo.

Esikoislestadiolaiset kuuluvat luterilaiseen kirkkoon. Kirkon järjestyksen mukaan kaste ja ehtoollinen ovat papeille kuuluvia tehtäviä. Nyt liike erkaantuu kirkon käytännöstä.

– Se johtuu kirkon maallistumisesta ja muuttumisesta. Suurin sysäys siihen oli naispappeus. Se aiheutti monin paikoin hankaluuksia. Oli vaikeuksia saada miespappia, kun emme halua naispapin palveluksia, Esikoislestadiolaiset ry:n puheenjohtaja Seppo Karhu sanoo.

Osa herätysliikkeen jäsenistä ei puolestaan hyväksy maallikkosakramentteja.

– Kaikenlainen kirkon järjestyksen ja lain rikkominen on Raamatun vastaista. Jos me haluamme toimittaa maalikkoina itse sakramentit, meidän tulee ensin erota kirkosta, jolloin syntyy oma kirkkokunta, hollolalainen Tapani Ihalainen sanoo.

Piispa uumoilee uuden kirkkokunnan perustamista

Kirkossa seurataan tilannetta. Esikoislestadiolaisten keskuspaikka Lahti kuuluu Tampereen hiippakuntaan ja piispa Matti Repo onkin huolissaan kehityksestä.

– Eivät kaste ja ehtoollinen ole vain muodollisuuksia. Minä pelkään, että omat sakramentit ja jumalanpalvelukset johtavat oman kirkkokunnan perustamiseen. Kun hengellinen yhteys katkeaa, niin ennen pitkää katkeaa myös muodollinen yhteys, Tampereen piispa Matti Repo sanoo.

Vaikka osa herätysliikkeen jäsenistä toimii vastoin kirkon ohjetta, heidän mukaansa eroaminen luterilaisesta kirkosta ei ole tähtäimessä.

Suurin sysäys siihen oli naispappeus. Se aiheutti monin paikoin hankaluuksia.

Seppo Karhu

– Emme me ole aikoneet perustaa omaa kirkkokuntaa, Esikoislestadiolaisten puheenjohtaja Seppo Karhu sanoo.

Herätysliike jakaantuu

Esikoislestadiolainen herätysliike on kuitenkin hajoamassa kahteen leiriin. Lahdessa heinäkuun lopulla pidettyyn järjestäytymiskokoukseen otti osaa 750 maallikkosakramenttien vastustajaa.

Vastustajia on heidän oman arvionsa mukaan noin kolmannes herätysliikkeen jäsenistä. Tapani Ihalainen on yksi heistä. Hollolalainen Ihalainen sanoo, että päätös liikkeestä erkaantumisesta on jo tehty.

– Toivomme, että kahtiajakautumista ei tulisi, sanoo esikoislestadiolaisten nokkamies Seppo Karhu sanoo.