Kissa ja hiiri -leikki Guggenheimista jatkuu – Orpo ei lupaa rahaa

Helsinkiin kaavailtu Guggenheimin taidemuseo on hallituksen pöydällä ensi vuoden budjettineuvotteluissa. Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) ei kuitenkaan lupaa rahaa hankkeelle.

Kotimaa
Visualisointi GH-04380895 -rakennuksesta.
Moreau Kusunoki Architect, Guggenheim Helsinki

Yle Uutisten haastattelema valtiovarainministeri Orpo kertoo, että Guggenheim Helsinki on hallituksen pöydällä, mutta ministeri ei vielä tarkenna, miten hallitus etenee asian kanssa.

- Itse pitäisin hanketta sinänsä hyvänä, mutta vaikeana taloudellisena aikana pitää löytyä sellaiset tavat, joilla museo pystyttäisiin toteuttamaan niin, ettei se ole pois hyvinvointiyhteiskunnastamme, Orpo muotoilee.

Orpo penää hankkeeseen yksityistä rahaa.

- Haluaisin löytää sellaisen mallin, että Guggenheimia pystytään mahdollisimman pitkälle rahoittamaan yksityisesti.

Orpo näkee Helsinkiin kaavaillun Guggenheimin taidemuseon Suomen vetovoimaa lisäävänä tekijänä. Ministerillä ei kuitenkaan ole kiire.

- Katsotaan rauhassa, miten asian kanssa voidaan edetä tai edetäänkö, Orpo toteaa.

Guggenheimin taidemuseon rakentaminen olisi tarkoitus rahoittaa veronmaksajien rahoilla. Helsingin kaupunki haluaisi maksumieheksi myös valtion.

Yle Uutiset kysyi keväällä silloisilta kärkiministereiltä, pitäisikö amerikkalainen Guggenheimin taidemuseo rahoittaa valtion varoista. Ainoastaan Sipilä (kesk.) ja Soini (ps.) vastasivat.

Sipilä kertoi, ettei hänellä ole kommentoitavaa ja Soini ilmoitti, ettei hän puolla museon rakentamista valtion rahoilla.

Guggenheimin kansainvälinen arkkitehtuurikilpailu ratkesi viime kesänä. Sen voitti pariisilainen Moreau Kusunoki Architectes –toimisto.

Amerikkalaisen Guggenheimin säätiön johtaja Richard Armstrong toivoi silloin, että sekä valtio että Helsingin kaupunki olisivat kertoneet jo viime syksynä, lähtevätkö ne rahoittamaan museota.