1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

110-vuotias Siilinkarin majakka varoittaa karikoista ja ohjaa kotiin – video

Majakan syntymäpäivänä muisteltiin myös sen lähellä tapahtunutta Suomen pahinta sisävesionnettomuutta, jossa kuolivat melkein kaikki höyrylaiva Kurun matkustajat.

Kotimaan uutiset
Yle Uutiset Pirkanmaa: Tampereella juhlistettiin maanantai 110-vuotista Siilinkarin majakkaa.
Yle Uutiset Pirkanmaa: Tampereella juhlistettiin maanantai 110-vuotista Siilinkarin majakkaa.

Näsijärvelle rakennetun Siilinkarin majakan valo syttyi ensimmäisen kerran 8. elokuuta vuonna 1906. Nykyään majakan, tai virallisemmin loiston, merkitys on suurelta osin symbolinen, mutta alkuvuosina oli toisin.

– Silloin merkitys oli valtava, sillä navigointilaitteet olivat toisenlaisia, mentiin ehkä kompassilla ja vanhalla merikartalla. Pimeydessä ja hämärässä ei pärjätty ilman loistoja. Tämän merkitys oli ihan elintärkeä, kuvailee Suomen Majakkaseuran hallituksen jäsen Pekka Väisänen.

Bengtskärin majakan kanssa samana vuonna rakennettua Siilinkarin majakkaa juhlistettiin maanantaina kymmenien venekuntien voimin. Virallisesti Siilinkarilla on loisto, sillä majakat ovat suurempia. Majakka on kuitenkin vakiintunut käyttöön.

Suomen pahin sisävesionnettomuus osa majakan historiaa

Useimmiten Siilinkarin majakka tulee esiin höyrylaiva Kurun onnettomuuden yhteydessä. Vuonna 1929 Siilinkarin edustalla upposi höyrylaiva Kuru ja turmassa kuoli lähteestä riippuen 136 tai 138 ihmistä.

Alus joutui yllättäen ristiaallokkoon ja hyökyaallot upottivat laivan. Matkustajia saattaneet ihmiset seurasivat koko tapahtumaa satamasta ja Näsikalliolta. Höyrylaiva Kurun uppoaminen on edelleen Suomen pahin sisävesillä tapahtunut vesiliikenneonnettomuus.

Luodosta itään karikkoa

Liikennevirasto teki pari vuotta sitten suuren remontin majakkaan. Esimerkiksi valonlähteeksi vaihdettiin led-lamppu. Nykyään moni veneilijä luottaa navigaattoriin, mutta Tampereen pursiseuran kommodori Teuvo Vastamäki muistuttaa vanhojen keinojen tärkeydestä. Ilman sähköjäkin pitäisi pystyä toimimaan.

Siilinkarin tehtävä on edelleen myös opastaa. Vastamäen mukaan luodolta itään on karikko, johon moni on majakastakin huolimatta osunut.

– Siilinkarin on syytä antaa olla rauhassa ja opastaa meidät kotiin.

Korjattu 9.8.2016 klo 11:49 Pekka Väisänen on hallituksen jäsen ei puheenjohtaja.

Lue seuraavaksi