A-studio: Lehti verottaisi suomalaisyrityksiä Viron malliin

Kansanedustaja Eero Lehti (kok) näkisi suomalaisyritysten investoivan hanakammin, jos Suomessa otettaisiin käyttöön Virosta tuttu yritysverotusmalli.

politiikka
Eero Lehti ja Eero Heinäluoma
Yrittäjätaustainen kansanedustaja Eero Lehti nosti pöytään A-Studiossa Viron yritysverotusmallin. Eero Heinäluoma (oik.) ei innostunut Lehden ehdotuksesta.Yle

Valtion ensi vuoden budjettia rustataan tällä viikolla kasaan valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok) johdolla. Hallitukselle tärkeä tavoite on saada kasaan luvatut 110 000 uutta työpaikkaa.

Keskusta on ehdottanut työllistämisen avuksi investointivarausta. Siinä yritys saisi tehdä voitostaan varauksen, josta se ei maksaisi veroa. Jos tämä summa käytettäisiin investointeihin, ei yhteisöveroa tarvitsisi pulittaa myöhemminkään.

A-studiossa vierailleet kansanedustajat Eero Lehti (kok) ja Eero Heinäluoma (sd) eivät investointivaraukselle lämpene. Lehden mielestä saatu hyöty olisi niin marginaalinen, ettei sillä olisi vaikutusta. Hän muistuttaa, että yritysten kasvusta syntyy yhteiskunnalle paljon nopeammin verotuloja kuin esimerkiksi investointivarauksesta.

Heinäluoma kritisoi investointivarausta siitä, että edun saisi käyttöönsä viideksi vuodeksi, vaikkei investoisikaan.

Lehti kokeilisi Viron veromallia, Heinäluoma ei innostu

Yrittäjätaustainen kansanedustaja Eero Lehti nosti pöytään Viron yritysverotusmallin. Siinä yritystä ei veroteta ollenkaan sen tuloksesta, jolloin rahaa jäisi investointeihin. Vero mätkähtäisi vasta, jos omistaja ottaa rahaa ulos tai jakaa osinkoa yrityksestään.

– Siinäkin on omia ongelmia. Mutta on se parempi kuin tämä, jossa pääoma ei hakeudu listaamattomiin yrityksiin, eli tavallisiin suomalaisiin yhtiöihin, jotka yleensä ovat ne, jotka Suomessa työllistävät lisää.

Eero Heinäluoma ei luota mallin toimivuuteen. Hänen mielestään se voisi tulla vielä kalliimmaksi kuin investointivaraus.

– Siinä jäädään kyllä kysymään sitten, että kuinka paljon menee rahaa, kuinka vähän tulee tuloksia.

Orpo ei halua hätiköidä

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) julkistaa valtiovarainministeriön esityksen ensi vuoden budjetista torstaina. Hän toppuutteli aiemmin päivällä Ylen haastattelussa uusia yritysverotusmalleja. Orpo sanoi haluavansa odotella, että ministeriön tilaama taustaselvitys yritysverotuksesta valmistuu.