1. yle.fi
  2. Uutiset

Taistelujen repimässä Aleppossa on pula kaikesta: sairaaloita tuhotaan, lääkkeet loppuvat ja ruokavarastot tyhjenevät

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontui maanantaina kuulemaan viimeisimpiä tietoja Syyrian Aleppon kaupungin humanitaarisesta tilanteesta.

Ulkomaat
Rakennuksen edustalta nousee savua.
Aleppon kapinallisalueella sairaalaan tehty ilmaisku surmasi keskiviikkona useita ihmisiä.Rami Adham

Olosuhteet Syyrian taistelujen polttopisteessä olevassa Aleppon kaupungissa ovat sietämättömät, raportoivat tilannetta läheltä seuranneet tahot YK:lle. YK:n turvallisuusneuvosto kokoontui maanantaina epäviralliseen tapaamiseen, jossa selvitettiin Aleppon tilannetta.

Syyrialais-amerikkalainen lääkäri Zaher Sahloul kertoi kokouksessa, että Aleppon itäosissa sairaanhoitolaitokset joutuvat jatkuvasti hyökkäysten kohteiksi, jolloin ihmisiä kuolee lääketieteellisen avun puutteessa.

Myös lääkkeistä, tarvikkeista ja henkilökunnasta on pulaa. Viimeksi heinäkuussa Aleppossa käynyt Sahloul kertoi myös, että kaupungissa on enää vain 35 lääkäriä. Yhteensä 15 sairaala ja muuta laitosta on ollut hyökkäysten kohteina pelkästään heinäkuun aikana.

Edessä on "valtava humanitaarinen katastrofi"

YK:n edustajat kuulivat maanantaina myös mm. riippumattoman humanitaarisen Syrian Civil Defence -ryhmän edustajaa, joka kertoi ruokavarantojen, lääkintätarvikkeiden ja polttoainevarastojen ehtyvän nopeasti.

– Jos Aleppon saarto jatkuu, tapahtuu valtava humanitaarinen katastrofi, varoitti ryhmän edustaja Abdullah Nawhlu.

Yhdysvaltain YK-lähettiläs Samantha Power vetosi turvallisuusneuvoston jäseniin, jotta neuvosto puuttuisi tilanteeseen.

– YK:n täytyy lähettää selkeä ja yhtenäinen viesti, että piiritysten on loputtava eikä avunsaannin katkaiseminen viattomilta ihmisiltä ole oikeutettua, hän sanoi uutistoimisto AP:n mukaan.

Arvion mukaan Aleppossa noin 300 000 ihmistä, jotka eivät pääse pakenemaan ja joille ei saada toimitettua apua Syyrian hallituksen joukkojen piirityksen ja rajujen taistelujen takia.

Syyrian armeija ja kapinalliset ovat sanoneet valmistautuvansa ratkaisevaan taisteluun suurkaupungin herruudesta.

Lähteet: AP, AFP

Lue seuraavaksi