1. yle.fi
  2. Uutiset

Kylien kehittäminen "hankkeistuu" – avustusrahat kerättävä idea kerrallaan

Aiemmin kunnat saattoivat avustaa kyläyhteisöjä könttäsummalla, jonka käytöstä seura tai yhdistys saattoi itse päättää. Nyt toiminta on muuttunut byrokraattisemmaksi, kun ideoista on tehtävä hankkeita jotta niille voidaan hakea rahoitusta.

kylät
Emilia Vuori.
Minna Aula/ Yle

Kylien elinvoimaisuus on aiempaa enemmän yhteisöjen omilla harteilla, koska kuntien rahoitus on tiukilla.

Kuntien kohdentamaton rahallinen tuki yhdistyksille on vähentynyt. Nyt kyläläisten täytyy onnistua hankkeistamaan omat toiveensa ja ideansa, jotta niitä saataisiin eteenpäin ja toteutettavaksi.

Keminmaan kylähankkeen työntekijä Emilia Vuori kannustaa hakemaan rahoitusta kylätoiminnan kehittämiseen erilaisista lähteistä.

Liedakkalaan lasten kesäkerho säätiövaroilla

Hankerahoitus on yksi mahdolllisuus, mutta toimintoja saattaa saada sutjakammin liikkeelle säätiöiden myöntämällä rahoituksella.

Esimerkiksi Liedakkalan kylään saatiin tänä kesänä alakoululaisille tarkoitettu kesäkerho, jossa on ollut 18 lasta ja neljä nuorta vetovastuussa. Sen pitäminen on onnistunut Eija ja Veikko Lesosen säätiön myöntämillä varoilla.

Mukaan tarvitaan myös ulkopuolisia toimijoita siten, että esimerkiksi kansalaisopistojen tai 4H-yhdistyksen kursseja saataisiin kyliin toiveiden mukaan.

– Haetaan niitä kursseja kyliin, että palvelut ja harrastusmahdollisuudet tulevat lähelle kyläläisiä.

Yksi keino voisivat olla myös niin sanotut kylän palvelupäivät. Ajatuksena on, että vaikkapa kylätalolle saataisiin jonakin päivinä kampaaja, hieroja ja jalkahoitaja, joiden palveluita kyläläiset voisivat ostaa.

Kylissä riittää ideoita

Keminmaassa kyläläisten mielipiteitä kehittämiskoheista kartoitettiin viime keväänä ja nyt haussa on konkreettisia toimia, joilla asioita saataisiin oikeasti eteenpäin.

Kylähankkeen työntekijän Emilia Vuoren mukaan vastauksissa tuli esille monenlaisia asioita alkaen kylien yhteistoiminnan parantamisesta ja vastuiden jakamisesta kyläyhdistyksissä.

– Toiveissa on ollut myös maisemanhoito ja kyläilmeen kohentaminen, teiden kunnossapito, ulkoilureittien kehittäminen ja kylien markkinoiminen, että kyliin saataisiin uusia asukkaita.

Lue seuraavaksi