1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Leluton lapsuus herätti keräilyinnon aikuisena – pihapiirin aitat kätkevät sisäänsä aarteita vuosikymmenten takaa

Pihapiirissä on aitta jos toinenkin. Ne antavat antavat suojan menneiltä vuosikymmeniltä peräisin oleville tavaroille.

ilmiöt
Vanhoja leluja keräilijän kokoelmassa.
Saarijärveläisen Erkki Kauppisen keräilyinto nelisenkymmentä vuotta sitten. Pihapiirin aitat kätkevät keräilyaarteet sisäänsä.

Saarijärveläisellä Erkki Kauppisella on mittava kokoelma vanhoja tavaroita. Kauppinen on pelastanut itselleen muutaman vanhan aitan, jotka antavat suojan monenlaisille aarteille. Mies keräilee vanhoja tavaroita vakavissaa, leikkimieltä kuitenkaan unohtamatta.

Keräilijän kokoelmassa on vanhoja kahvipaketteja ja -pannuja.
Kauppisen kokoelmassa on muun muassa vanhoja kahvipaketteja ja -pannuja. Riikka Pennanen.

Polkuauto ja seitsemän keinuhevosta tervehtivät Kauppisen pihamaalla tönöttävään punaiseen aittaan astuessa. Kauppinen osaa kertoa miltä vuosikymmeneltä kukin puinen kaakki on. Punaisen aitan leluista vanhimmat ovat arviolta 1920-luvulta.

– Minun täytyy mukailla sitä laulua: Kun minä olin epeli, hiekkalaatikossa oli pelkkä sepeli! Silloin ei ollut leikkikaluja, joten kai ne on sen takia nyt hommattu, Kauppinen muotoilee.

Hurahdus tapahtui aikaa sitten

Keräilyinto Kauppisella alkoi nelisenkymmentä vuotta sitten. Leluton lapsuus houkutteli keräämään nuorena puuttuneet tavarat aikuisiällä itselle.

Keräilyn kautta on tullut paljon uusia ystäviä ja voi joku vihatankin.

Erkki Kauppinen

Vieterivetoiset lelumoottoripyörät ja kaunista säveltä soittavat soittorasiat. Nukkeja on 1920-luvulta.

Toisessa aitassa vanha lääkintämiehen laukku roikkuu ovessa. Aitassa on myös vanhoja moottorisahoja sekä hevosen suokengät – ne muistuttavat jollaintapaa ihmisen luminkenkiä. Sitten Kauppinen nostaa pihamaalle kolmijalkaisen, rautaisen työkalun.

– Hälytyssireeni. Tornissa vahtijat nähdessään lentokoneen antoivat tällä hälytyksen. Turkulainen poliisi möi tämän minulle, Kauppinen kertoo ja pyöräyttää sireenin surisemaan.

Arabian astioista ja lasiesineistä on joskus tullut kisailtua toisten keräilijöiden kanssa, mutta Kauppinen kertoo, että laiskuus on sittemmin iskenyt.

– Vanhana laiskistuu jo, että antaa toisen ostoo, kun minulla on jo niin paljon.

– Keräilijät tekevät paljon yhteistyötä. Soittavat toiselle, että tarjolla olisi jotain ja minäkin teen niin. Keräilyn kautta on tullut paljon uusia ystäviä ja voi joku vihatankin, heittää Kauppinen.

Kauppinen ei ole laskenut esineiden määrää. Paljon niitä kuitenkin on ja vielä vähän lisää mahtuisi joukkoon.

Kaksi vanhaa nukkea istuu vierekkäin.
Riikka Pennanen / Yle
Lue seuraavaksi