1. yle.fi
  2. Uutiset

City-Sámit tuo saamelaisuutta esille Tuusulan taiteiden yössä – "Lähemmäs aivan tavallisia suomalaisia"

City-Sámit-yhdistys järjestää Saamenmaa-tapahtuman Tuusulan taiteiden yön yhteydessä tämän viikon perjantaina. Hallituksen jäsen Mari Korpimäki sanoo, että mitä lähemmäs he tulevat aivan tavallisia suomalaisia, sitä paremmin suomalaiset ymmärtävät saamelaisia.

Sápmi
Mari Korpimäki
Mari KorpimäkiAnneli Lappalainen / Yle
Mari Korpimäki
Mari Korpimäen mielestä media ei anna saamelaisista kokonaista kuvaa, siksi he haluavat tapahtuman kautta viedä saamelaisia lähemmäs tavallisia suomalaisia. Anneli Lappalainen / Yle

City-Sámit-yhdistys järjestää Saamenmaa-tapahtuman Tuusulan taiteiden yön yhteydessä.

Tapahtumassa pääsee muun muassa katsomaan elokuvia, tulistelemaan ja kävelemään Gufihtar-polun.

City-Sámit-yhdistyksen hallituksen jäsen ja yhdistyksen tapahtumavastaava Mari Korpimäki kertoo, että City-Sámit on nyt ensimmäistä kertaa mukana Tuusulan taiteiden yössä.

– Kiva päästä nyt Helsingin ulkopuolelle näkemään muitakin tapahtumia, kun mehän pyöritään paljon tässä Helsingin alueella.

Tarkoituksena rikkoa stereotypioita

Mari Korpimäki sanoo, että tällä kertaa tarkoituksena on tuoda saamelaisia ja saamelaista kulttuuria esille valtaväestölle.

– Me halutaan meidän oma porukka kasaan ja odotetaan sinne paljon Etelä-Suomen saamelaisia. Tällä kertaa meillä on kuitenkin pääpointtina tuoda saamelaisuutta esille tuusulalaisille ja me olemme siellä vastaamassa kaikenlaisiin kysymyksiin, Korpimäki kertoo.

– Se vaan on niin, että mitä lähemmäs me tullaan ihan tavallisia suomalaisia, sitä paremmin suomalaiset ymmärtävät saamelaisia.

"Media ei anna saamelaisista kokonaista kuvaa"

Mari Korpimäki lisää, että media ei anna saamelaisista kokonaista kuvaa.

Hänen mielestään henkilökohtainen kontakti ihmisten välillä on tärkeää ja tarkoituksena on yhteyksein luominen ja stereotypioiden rikkominen.

– Me tehdään se niin, että meillä on mukavaa ja muilla on mukavaa, ja meillä on siinä jotain yhteistä tekemistä. Tämä on tällainen hauska kokeilu, että ovatko tuusulalaiset kiinnostuneita saamelaisista, Korpimäki toteaa.

Ohjelmaa aikuisille ja lapsille

City-Sámit-yhdistyksen Saamenmaasta löytyy ohjelmaa sekä aikuisille että lapsille.

– Meillä on pop-up-elokuvateatteri, laavu, tulistelua, makkaranpaistoa ja Gufihtar-polku, luettelee Korpimäki.

– Viime keväänä meillä oli City-Sámit ulkoilupäivä. Sinne järjestimme Gufihtar-polun, pystytimme laavun ja meidän jäseniä oli siinä mukana. Heillä syntyi idea tästä ja tapahtuma merkittiin kalenteriin.

Taiteiden yö on hyvän mielen tapahtuma, missä taide on keskiössä ja ihmiset liikkuvat laajalla alueella.

– Vähän jännittää, että miten tuusulalaiset ottavat meidän vastaan. Mutta uskon, että meidän laavu ja savu houkuttelevat ihmisiä paikalle.

Saamenmaa-tapahtuma on perjantaina 12.8. kello 18.00-22.00 Tuusulassa.

Lue seuraavaksi