Metsäteollisuuden terveiset hallitukselle: Tutkimuksesta ei pidä enää leikata

Metsäteollisuus investoi nyt sellun ja kartongin tuotantoon. Uutisia uusista tehtaista tai jo olemassa olevien laajennuksista tulee julki tasaiseen tahtiin. Metsäteollisuus ry:n mukaan esimerkiksi kaupungistuminen ja nettikauppa lisäävät teollisuuden tuotteiden kysyntää. Toimitusjohtaja Timo Jaatinen odottaa hallituksen lupaaman päästökauppakompensaation toteuttamista käytännössä.

Kotimaa
Kymin tehdas yläkulmasta, piippu ja savua
Juha Korhonen / Yle

Metsäteollisuuden uudet investoinnit ovat lisänneet kartongin ja sellun tuotantoa tämän vuoden alkupuoliskolla.

Investontitaso monen vuoden jälkeen noussut takaisin hyvälle tasolle.

Timo Jaatinen

– Investontitaso monen vuoden jälkeen noussut takaisin hyvälle tasolle, sanoo Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Jaatinen.

Yhtiöiden investointihalun taustalla vaikuttaa maailmanlaajuinen kysyntä.

– Ihmisten elintason nousu lisää pakkaamista. Aasiakin on yhä enemmän tulossa esimerkiksi pakatun ruuan äärelle. Myös nettikauppa tarvitsee kuljetuspakkauksia. Kaupungistuminen lisää puolestaan pehmopapereiden kysyntää, luettelee Jaatinen.

Monia uusia selluinvestointeja menossa

Äänekoskelle tulevan uuden biosellutehtaan lisäksi uusien selluyksiköiden perustamista selvitellään esimerkiksi Kuopiossa, Kemijärvellä ja Kainuussa.

Moni uusista investoinneista tarkoittaa olemassa olevan tehtaan laajennusta. Esimerkiksi UPM ilmoitti hiljattain, että se investoi Kymin sellutehtaan tuotantokyvyn nostamiseen liki 100 miljoonaa euroa.

– Tällainen investointi ei merkittävästi tuo lisää työpaikkoja sellutehtaisiin, mutta lisää puunkorjuuta ja tuo sille alalle sekä kuljetuksiin lisätyötä, muistuttaa Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Jaatinen.

Kilpailukyvystä pidettävä huolta

Sellun maailmanmarkkinahinnan lasku on näkynyt esimerkiksi Metsä Groupin tuloksessa.

Metsäteollisuusyritysten etujärjestön nokkamies ei halua spekuloida menneellä tai tulevalla hintasolla.

– En lähde arvioimaan hintatasoa. Hinnat menevät ylös ja alas. Yhtiöt tekevät investointinsa pitkäjänteisen harkinnan mukaan, sanoo Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Jaatinen.

Valtion suuntaan etujärjestöstä lähtee vaatimus kotimaisen kilpailukyvyn parantamisesta.

Esimerkiksi tutkimusrahoitusta ei pitäisi enää leikata, eikä vero- tai maksuruuvia kiristää esimerkiksi kuljetuksessa ja energiassa.

Metsäteollisuus odottaa myös hallituksen lupaaman päästökauppakompensaation toteuttamista käytännössä.

– Metsäteollisuus käyttää paljon energiaa ja joutuu ostamaan päästöoikeuksia. EU:ssa on mahdollista palauttaa oikeuksien huutokauppatuloja energiaintensiivisille aloille. Esimerkiksi Saksassa on tällainen järjestelmä, päättää Jaatinen.