Pankki varoittelee tanskalaisia: Asuntojen hinnat voivat myös laskea ja korot joskus nousta

Kerrostaloasuntojen hinnat ovat nyt noin viisi prosenttia korkeammat kuin asuntokuplan huippuvuonna 2006 ennen globaalia talouskriisiä.

talous
Asuinkerrostaloja Köpenhaminassa
Asuinkerrostaloja KöpenhaminassaMauritz Antin / EPA

Nykredit-pankki kehottaa tanskalaisia tiedostamaan, että asuntojen hintojen nousu tuskin on loputonta ja kodin arvo voi myös alentua.

Nykredit on Tanskan suurin asuntolainoittaja. Sen johtava analyytikko korostaa talousuutistoimisto Bloombergin (siirryt toiseen palveluun)mukaan toiston tärkeyttä.

– Emme odota asuntojen hintojen laskevan lähitulevaisuudessa, mutta on tärkeää todeta toistuvasti, että etenkin huoneistojen hinnat voivat myös pudota, varoittelee Mira Lie Nielsen.

Tanskassa korot ovat olleet miinusmerkkiset jo liki puoli vuosikymmentä, ja asiantuntijat arvioivat, että nollan alla ne pysyttelevätkin ainakin vuoteen 2018 saakka. Ikuiseksi kuviteltu halpa laina saattaa houkutella ylivelkaantumaan, pelkää pankki.

Heinäkuussa Tanskan asuntojen hinnat nousivat koko maassa 4,5 prosenttia, kertoo paikallinen tilastokeskus. Kööpenhaminassa kerrostalokotien hinnannousu oli vuodessa peräti 9,4 prosenttia.

Kerrostaloasuntojen hinnat ovat nyt noin viisi prosenttia korkeammat kuin asuntokuplan huippuvuonna 2006 ennen globaalia talouskriisiä. Sitten kupla puhkesi, ja vuonna 2009 hintataso olikin jo noin 30 prosenttia alempana kuin kolme vuotta aiemmin.

Nykreditin markkinaosuus Tanskan asuntolainoista on noin 40 prosenttia, ja johtava luotottaja on toistuvasti varoittanut negatiivisten korkojen aiheuttamasta asuntojen hintavääristymästä. Pankki pelkää, että kansalaiset ovat alkaneet sokeasti uskoa korkojen nousun mahdottomuuteen.